Durf je eigen mening te geven

Fleur Coster 19 feb 2018

De tabaksindustrie heeft het zwaar de laatste tijd. Zo hebben ze een grote rechtszaak aan hun broek hangen. Ook voert de overheid een anti-rookbeleid. Is dit dan de ondergang van de tabaksindustrie?

Volgens de NOS, moet het maar eens afgelopen zijn met die kankerverwekkende en verslavende tabaksproducten, vind advocaat Bénédicte Ficq.

Volgens kankerpatiënte Anne Marie van Veen (45) zijn kinderen de eerste klanten van sigaretten. Zo zouden deze kinderen bewust verslaafd gemaakt worden.

Ook ik ben een roker die vanaf mijn pubertijd begonnen is met roken, en heel toevallig ben ik zelf niet lang geleden gediagnosticeerd met kanker. Is het niet een beetje kort door de bocht, om de tabaksindustrie de schuld te geven van die ziekte? Ik ben absoluut niet pro roken, maar ik vind het krom om achteraf de tabaksindustrie de schuld te geven van iets, waar we dondersgoed van weten, dat het niet goed voor ons is. Naar mijn mening is de reden dat kinderen in hun pubertijd beginnen met roken de groepsdruk van de vrienden waar je op die leeftijd mee om gaat.

Zo weet ik nog goed dat toen ik voor het eerst op mijn fiets naar de ‘grote’ middelbare school toe fietste en daar de ‘enge boven bouwers’ buiten stonden te roken. Tot ik zelf op de leeftijd kwam en zelf in de bovenbouw terechtkwam, en al mijn leeftijdsgenoten inmiddels deze ‘gewoonte’ van roken over hadden genomen. Zelf begon ik iets later dan mijn klasgenoten met het opsteken van mijn eerste sigaret. Helaas was ik niet sterk genoeg, en bezweek ik ook onder de groepsdruk. Op de fragiele leeftijd dat ik mijn eerste sigaret opstak, deed ik dat niet omdat de tabaksindustrie mij verslaafd wilde maken, maar mijn toenmalige vrienden.

Nogmaals, ben ik niet tegen de aangifte die gedaan is tegen de tabaksindustrie, maar ik deel de mening van de aanklagers niet. Naar mijn mening ligt het probleem niet bij de tabaksindustrie, maar bij de jonge leeftijd waarop kinderen hun eerste sigaret opsteken, en wat daar de redenen voor zijn. Ook ik ben absoluut voor de ondergang van de tabaksindustrie. Mij zal je ook nooit horen zeggen dat het goed voor je is. We moeten de koe bij de horens vatten. Begin bij de situatie van de middelbare school. Maak het rookvrij, laat docenten ook niet roken. Op die manier zullen toekomstige ‘brugpiepers’ er ook niet van onder de indruk zijn dat er mensen zijn die roken.