‘Drastische’ verandering Happy Meals

Natascha van der Klauw 20 feb 2018

Reacties als ‘Belachelijke onzin’ en ‘Als je je kind wil trakteren op een Happy Meal moet dat kunnen!’ worden geschreven onder nieuwsartikelen die gaan over de verandering van de Happy Meal bij de McDonald’s. Ze kondigde vorige week aan het kindermenu wereldwijd om te gooien. Je kan geen Fristi, Chocomel of cheeseburger meer bestellen in je Happy Meal. Ze proberen hiermee de hoeveelheid suiker, vet en zout terug te dringen.

McDonald’s staat al een tijdje onder druk en moet gezondere opties aanbieden. In 2022 moet de helft van de Happy Meals voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dit betekent dat het nog vier jaar duurt voordat dat ene plakje kaas van de burger van je kind verdwijnt en je kind geen Fristi of Chocomel kan kiezen bij zijn of haar Happy Meal. Je kunt overigens nog wel een Fristi of Chocomel buiten het menu om bestellen. Waarom hoeft maar de helft van de Happy Meals voldoen aan de gezondheidseisen? Geen idee. En waarom wordt de verandering pas over vier jaar ingevoerd? Ook geen idee.

Misschien is dit wel een marketingactie om de McDonald’s een stuk gezonder te laten lijken. Want oh ja, dat ene plakje kaas maakt natuurlijk een enorm groot verschil! Ik snap natuurlijk dat de McDonald’s zich aan bepaalde gezondheidseisen moet houden en ik ben het er mee eens dat kinderen tegenwoordig veel te veel vet binnen krijgen, maar ik ben van mening dat dit niet gaat helpen. De McDonald’s marketen hun maaltijden steeds vaker als ‘gezond’, maar in feiten worden de maaltijden alleen maar ‘minder ongezond’.

De voornaamste reden dat kinderen naar de McDonald’s gaan en een Happy Meal nemen is natuurlijk door het cadeautje wat je erbij krijgt, waarom verbieden ze deze niet? En is het niet effectiever om de verandering over een half jaar al in te voeren? Over vier jaar zijn we misschien al te laat en heeft het al helemaal geen zin meer. Kortom, het is een minimale verandering maar ouders van kinderen zijn niet blij met de verandering van de McDonald’s en willen zelf kiezen wat hun kinderen eten. Gelukkig hebben ze daar nog vier jaar voor en gelukkig hoeft ook maar de helft van de Happy Meals gezondere opties te hebben, dus de andere helft heeft nog wél dat lekkere plakje kaas op een burger.