Alle doping in de sport moet legaal worden

Teun UitdeHaag 26 feb 2018

Iedereen heeft het ondertussen wel meegekregen: het dopingschandaal in Rusland, wat ervoor heeft gezorgd dat veel mensen claimden dat de Russen zouden moeten worden uitgesloten van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Door dit schandaal, zeggen enkele experts juist dat elke vorm van doping in de sport legaal moet worden.

Persoonlijk vind ik dit echt een schandalig voorstel. Hoe kunnen experts nou denken dat het goed is voor de sport, voor het imago van de sporters, om doping legaal te maken? Veel mensen zitten bij de Olympische Spelen, of het nou de winterse of de zomerse zijn, aan de buis gekluisterd om hun favoriete sporter of sportteam naar de overwinning te juichen? En als ze dan goud pakken, voelen we met het hele land net zo erg mee als de sporter zelf. De blijdschap, de vreugde die er vrijkomt bij het winnen van een medaille waar de meeste sporters al vier jaar naar toe leven, is betoverend. Je leeft zo erg mee met de sporter in deze momenten, dat je er zelf de zenuwen van krijgt. Dit gevoel wordt nog eens extra versterkt als je daadwerkelijk aanwezig bent in het stadion. En dan nog eens de ceremonie, het moment dat de atleet zelf meestal een traantje moet wegpinken, of de uitbarsting van pure vreugde. Dit alles maakt het plaatje compleet. Het perfecte plaatje zou toch geruïneerd worden als bekend wordt dat de atleet helemaal geen vier jaar heeft opgeofferd voor dit doel, maar gewoon een paar spuitjes doping heeft gebruikt om zo zijn of haar doel te behalen?

Daarbij zijn deze atleten echte helden, iconen, voor alle kleine kindjes die dezelfde sport beoefenen. Ze zijn een inspiratiebron voor deze atleten in spe en de sporters laten ze zien dat, als je maar hard genoeg werkt, je er wel komt. De atleten hebben hier gewoon een grote voorbeeldfunctie voor die kinderen en deze zou toch verpulverd zijn als ze allemaal aan de doping gingen?

Ik ben daarom van mening dat dit voorstel moet worden verworpen, het zou de sport alleen maar schaden.