Wereldkampioenschap puzzels oplossen wordt hype
Enige tijd geleden had ik een fantastisch idee: een wereldkampioenschap moeilijke puzzels oplossen. Uiteenlopende puzzels, die zo snel mogelijk opgelost dienden te worden door deelnemers. De puzzels had ik al klaar, deelnemers stonden ook in de rij, alleen met de sponsoren wilde het niet zo vlotten. Ik zat aan een leuke prijzenpot te denken en de deelnemers moesten ook worden gecompenseerd voor reis- en verblijfkosten. Helaas stonden de bedrijven niet in de rij om hun knip te trekken. Daarom besloot ik er een digitaal wereldkampioenschap van te maken. Dit spaarde de reis- en verblijfkosten uit. Voor het prijzengeld bedacht ik het puzzelmuntje.
De aanmeldingen voor mijn WK stroomden binnen en het werd zo’n succes dat deelnemers continu puzzels wilden blijven oplossen. Ik verhoogde de moeilijkheidsgraad van de puzzeltjes en deelnemers die kans wilden maken om puzzelmuntjes te winnen, zetten computers in om de puzzeltjes zo snel mogelijk op te lossen.
De digitaal uitgegeven puzzelmuntjes werden een succes en het sloeg over naar andere landen. Iedereen vond het leuk om puzzeltjes op te lossen! En de puzzelmuntjes, daar ging men ook onderling in handelen, zelfs zonder dat puzzeltjes opgelost werden. Op dit moment worden wereldwijd zoveel puzzels opgelost door computers, dat in sommige landen problemen ontstaan in het elektriciteitsnet. Dit had ik niet voorzien, maar die grappige puzzelmuntjes zijn hard in waarde gestegen. Iedereen wil opeens puzzelmuntjes hebben. En als je geen puzzeltjes wilt oplossen, dan moet je die kopen van iemand die wel in staat is moeilijke puzzeltjes op te lossen.
Stel je voor dat we niet online waren gegaan met het wereldkampioenschap puzzels oplossen, maar dit op een locatie hadden georganiseerd. In een sporthal, bejaardentehuis of wijkcentrum. Dan had de winnaar puzzelmuntjes gewonnen die ik van papier had gemaakt en ik zou iedereen een brief sturen om te vermelden wie de winnaar was. Zou ik dan nu mijn spaarzame tijd slijten met het knippen en tekenen van puzzelmuntjes?
Uiteindelijk blijft het concept hetzelfde, digitaal of niet. De digitale versie is echter een hype geworden waarbij uit het oog verloren is wat een crypto currency is. Een muntje omdat je een puzzeltje hebt opgelost. Is zo’n muntje dan duizenden euro’s waard? Of zou de waarde dichter bij een schouderklopje of een trots gevoel liggen? Want het is toch leuk, dat het is gelukt een puzzeltje op te lossen!