Van je vrienden moet je het hebben
Geschreven door: Kim Longwood
Altijd op elkaar kunnen bouwen. Er voor elkaar zijn. Bij elkaar terecht kunnen, zowel in leuke als zware tijden. Weten dat ongeacht in wat voor stemming jullie zijn, het samen altijd lachen geblazen is. Zelfs wanneer de tranen over jullie wangen lopen van verdriet toveren jullie een glimlach op elkaars gezicht. Samen op avontuur, samen niets doen en praten over belangrijke en nutteloze onderwerpen. Het is allemaal erg fijn.
Totdat je vanzelfsprekend wordt. Die beste vriend of vriendin waar je thick as thieves mee bent gaat er namelijk (hoogstwaarschijnlijk onbewust) vanuit dat je er toch wel zal zijn. Ook als je minder aandacht krijgt. Ook als er minder moeite in jullie vriendschap wordt gestoken. Ook als andere ‘nieuwe vrienden’ worden voorgetrokken en jullie opeens niet meer zoveel afspreken, omdat jij de enige bent die tijd heeft. Of bereid bent om tijd vrij te maken.
De term ‘beste vrienden’ heeft meerdere kanten. Veel van die kanten zijn positief en het koesteren waard. Maar zoals alles in het leven is niets perfect. Ook een vriendschap wordt onderworpen aan de kunst van het balanceren. Het probleem is echter vaak dat maar één van de mensen in die vriendschap zich bewust is van de kieperende weegschaal.
De confrontatie aangaan met de ander door middel van proberen duidelijk te maken dat er iets niet helemaal in orde is pakt meestal niet uit zoals je had gehoopt. Het sprookjesbeeld van een rustig en begripvol reagerende kameraad is niet compleet realistisch, want mensen hebben gevoelens en die gevoelens zijn snel gekrenkt. Vooral als je de ander plots een spiegel voorhangt en recentelijk ontwikkelde tekortkomingen benadrukt.
Die tekortkomingen komen eigenlijk van beide personen. Een verwachtingspatroon handhaven is doorgaans geen slaand succes, vooral niet als je een ander iets oplegt zonder dat diegene hier vanaf weet. Dus de volgende keer dat je ontevreden bent over de koers die jullie vriendschap heeft genomen is het verstandig om eerst naar jezelf te kijken en te analyseren waarom je voelt wat je voelt.
Een vriendschap wordt net als elk ander soort relatie gevoed door de hoeveelheid werk die je erin steekt. Vindt jij dat je te weinig aandacht krijgt? Misschien is dat ook écht zo. Laat jezelf dan niet wegcijferen. Maar misschien geef jij gewoonweg teveel en kan de ander niet voldoen aan jouw eisen. Hoe de situatie ook in elkaar steekt, onvoorwaardelijk is niet onmogelijk, maar ook zeker niet vanzelfsprekend.