Streven naar een baan in je simpele comfortzone

Tessa van Arkel 29 jan 2018

Achter ons laten wij een tijd van recessie, werkloosheid en de crisis. Ondanks dat iedereen het zag aankomen, liet de crisis littekens achter op onze arbeidsmarkt. Iedereen gaat voor zekerheid in het leven, het streven is een goede baan, een goed salaris en financiële veiligheid. Desalniettemin heeft een groot aantal Nederlanders minder goede tijden ervaren. Is de crisis de oorzaak van het lot dat deze mensen geleden hebben? Ongetwijfeld. Maar wat is de invloed van het eerdergenoemde streven naar het perfecte plaatje? Dit streven klinkt misschien heel safe en verstandig, maar het kan ook een wurgfunctie hebben op de zelfontplooiing. De tunnelvisie die men heeft gecreëerd met als bodem de ‘huisje boompje beestje’ mentaliteit veroorzaakt een blinde vlek voor kansen en mogelijkheden buiten de comfortzone.

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Uit je comfortzone stappen, doe je ook niet elke dag. Vrij logisch, want die ene stap naar buiten maakt juist het verschil en hier heb je slechts één dag voor nodig. Oké, misschien iets te voorbarig. Maar begin op zijn minst te denken buiten de comfortzone. Wanneer de gedachte om uit de comfortzone te stappen je praktisch nachtmerries van angst oplevert, zie dan mogelijkheden in het ‘verbreden’ van de comfortzone. Elke centimeter zal een verrijking zijn voor je zelfbeeld, levenslust en geluk. Denken aan eventuele vervolgstappen in je carrière en praten met anderen over deze mogelijkheden resulteren in het verbreden van de comfortzone. En vergis je niet, dit kan ook prima binnen een functie die je momenteel uitvoert, je hoeft het roer niet om te gooien. Denk bijvoorbeeld aan verbreding of verdieping binnen je huidige functie.

De tijden zijn veranderd en de huidige economische groei resulteert in een groeiende werkgelegenheid. De zekerheid keert terug en voor velen is dit de ultieme aanleiding om via de tunnelvisie direct in de comfortzone te duiken. Mijn advies aan mensen die niet vastgeroest zitten aan het maatschappelijk geaccepteerde systeem op dit moment; denk na over wat je écht wil. Begrijp het niet verkeerd, de noodzakelijke redenen om te werken zoals het financieel onderhouden van een huishouden vormen knelpunten voor het zetten van stappen buiten de comfortzone. Maar deze reactieve gedachte is eigenlijk precies de kern van dit verhaal. Het bemannen van zo’n ‘noodzakelijke functie’ is juist een opportunity om hier keihard voor te gaan om ruimte te creëren voor wat je écht wil bereiken.