Seksuele Empathie, het positieve antwoord op #MeToo

Sabine Meulenbeld 11 jan 2018

Ironisch hoe juist nu de laatste misogyne stofdeeltjes van rapper Boef langzaam op Nederland neer strijken, Jort Kelder ons versteld laat staan over zijn idee rond hoe vrouwen vragen om verkrachting. #MeToo is geen discussie. Het is een mindset, een bewustwording.

Helaas is het zo dat woorden als intimidatie, taboe, machtsmisbruik of wangedrag maken dat we willen weten waar het over gaat. Bij begrippen als intimiteit, liefde, verbinding, opwinding, plezier, doezelen we gezapig in slaap. Een deel van de oplossing ligt juist in die positieve benadering.

We moeten minder aandacht geven aan het bestrijden en veroordelen van seksueel wangedrag, en meer aandacht aan aanmoedigen en bevorderen seksueel aangenaam gedrag.

Bij Seksuele Empathie is er sprake van:

  1. Plezier: Seksualiteit en plezier horen hand in hand te gaan. Als jij of de ander er niet blij van wordt, ga dan iets anders doen. Netflix kijken of stratego, ofzo.
  2. Tweerichtingsverkeer: Beiden doen mee uit vrije wil en beide hebben lol. Er is geen sprake van dwang of opdringen.
  3. Opties in verloop: En seksuele interactie heeft geen vooraf bepaald verloop. Geen automatisch “als ik dit, dan moet jij dat” of “als ik dit, dan mag jij niet dat.” En ik blijf het maar herhalen: Wie A zegt, hoeft geen B te zeggen in seksualiteit.
  4. Afstemming: Dit onderdeel vergt fijnzinnigheid en oefening. Afstemmen kan deels verbaal en deels non-verbaal. Wat wil jij, wat wil ik? “Aanzetten tot” en aandringen na en verbaal of non-verbaal “nee” is geen afstemmen maar een vorm van druk uitoefenen. (zie tweerichtingsverkeer)
  5. Gelijkheid (onafhankelijkheid): Beide partners hebben evenveel stem. Bij gelijkheid hoort ook dat er geen sprake is van een afhankelijkheidsrelatie. Dus niet de ene heeft een baan of een hit nodig en jij slechts een verzetje.
  6. Integriteit: Zonder zorg voor het welbevinden van je eigen lichaam en geest en dat van de ander, komen alle bovenstaande elementen sowieso in het geding. Natuurlijk is er ook sprake van autonomie en zelfbeschikking. Maar een beetje lief zijn mag best. Misleiding (bijvoorbeeld liegen) is niet integer.

Gesneden koek? De afgelopen periode heeft bewezen dat dit alles (nog) geen gemeengoed is. Laten we het gaan hebben over wat we wél willen. Hoe mooi zou het zijn als wíj het voorbeeld zijn voor onze kinderen. Van kleins af aan. Maar ook voor elkaar. En met bovenstaande leidraad hebben we een weg wijzende vinger, in plaats van een terecht wijzende.

De Seksualiteits Ambassade

@LiefdesSafari