Het monster met een kroontje op
Dames en heren, ik geloof dat ik één van de weinigen ben met deze mening, dus ik spreek deze hier, alleen en omstreden, uit: ik hoop dat niemand ooit nog zijn social media-profiel verwijderd.
Ook in mijn omgeving zijn er al velen gesneuveld aan de ellende; de constante afleiding en de overstroming van onzin-informatie werd hen te veel. Vaarwel, mijn vrienden. Gelukkig voor deze groep mensen zaten zij allen bij een vaste baas, gingen zij iedere vrijdag én zaterdag bier drinken met dezelfde mensen in dezelfde kroeg en postten zij toch nooit wat toen zij nog wel aan de digitale ketens vastzaten. Ik niet.
Net gestart met mijn eigen bedrijf, was het nog nooit zo makkelijk de beeldvorming naar mijn omgeving aan te passen – van jolige student verander ik al mijn profielfoto’s binnen no time in de flitsende cameraman* die omkomt in het werk. Binnen enkele klikken beschik ik over een gigantisch netwerk. Potentiële klanten kunnen na kort Googlen al mijn werk vinden en contact met mij opnemen. Ondernemen was nooit, ik zeg nóóit, zo makkelijk als dat het nu is. Maar ook buiten het ondernemerschap om; heb je een lift nodig? Een hamer? Een kamer? Álles is te vinden via het web en waarde Facebook brengt dan ook dagelijks mensen tot tevredenheid met elkaar in contact. Kamernet en Uber kunnen daar niet tegenop boksen; ons kent ons is vertrouwder dan instappen bij een vreemde.
Ja, dan heb je nog de mensen die er selfitis (een officiële term, volgens de Metro van 17/12/2017 – de drang ieder moment een selfie te maken en op het sociale web te plaatsen), een korte aandachtsspanne en frustratie aan overhouden. Tja. Dan worden sites als Facebook, Instagram en Twitter een samengeklonterd zelfgecreëerd monster. Gelukkig zit het in de menselijke aard dat alles wat groter dan ons is, getemd moet worden. Dieren, het weer, het groen in de tuin; alles staat onder de ijzeren greep van menselijk toedoen. Zet het beest een zadeltje op, een kroontje, maak het jezelf comfortabel op de grote rug van monster Social Media en de tochtjes doen niets dan goeds.
* cameraman wordt gebruikt als een genderneutrale term