Gamende kinderen en onwetende ouders

Farlo Stolk 30 jan 2018

Dat er anno 2018 veel jonge kinderen uren achter de computer, op de Playstation én voor de televisie doorbrengen is geen geheim. Dat teveel schermtijd niet goed is voor een mens is ook bewezen en algemeen bekend. Maar welke rol spelen de ouders in het gamegedrag van hun kroost? Zijn zij een verbiedende, controlerende of meespelende macht in de digitale wereld?

Grenzen stellen

Natuurlijk pakt iedere ouder het anders aan, de één brengt grenzen aan in de vorm van speeltijd, de ander in het soort games dat gespeeld mag worden of een ouder controleert beide. Maar wat weet een moeder of vader nou precies van het spelletje dat zijn zoon of dochter aan het spelen is? Sommige spelletjes kunnen heel gewelddadig zijn terwijl ze er poeslief uitzien en andersom is het ook goed mogelijk dat een redelijk onschuldig spelletje er toch wat ruiger uitziet. Vaak is dat pas goed te beoordelen wanneer je wat langer naar het spelletje gekeken hebt.

Youtube

Dan komt er nog bij dat van ieder spelletje wel een Youtube-serie gemaakt wordt. Dus je kan een kind wel verbieden om GTA te spelen, maar als je niet bewust bent van het internetgedrag kan een kind alsnog met evenveel (of zelfs meer, want een Youtuber uit zich vaak behoorlijk grof) geweld en scheldgedrag in aanraking komen. Vergeet ook niet om een kind hierbij te begeleiden.

Soorten gamers

Daarnaast zijn er nog veel verschillende soorten gamers. En hoewel gamen misschien heel simpel overkomt op mensen die er niet bekend mee zijn, hechten gamers vaak veel waarde aan geschreven en ongeschreven regels die gelden binnen een community. Ook in de digitale wereld zijn er normen en waarden waar lang niet iedereen zich aan houdt. Ik denk dat het als ouder heel waardevol kan zijn om je te verdiepen in de verschillende soorten gamers, de regels die gelden en de manier waarop je kind zich gedraagt. Door actief te controleren of misschien zelfs een beetje mee te spelen leer je snel wat je kind doet tijdens het gamen. Leer hem of haar dat het niet netjes is om andere spelers moedwillig te irriteren en laat zien dat je zelf niet gefrustreerd raakt tijdens het gamen. Dat heeft naar mijn mening meer nut dan van een afstandje pretendeert de boel in de gaten te houden, dat lukt je namelijk toch niet.