Wie niet wil horen moet maar bekoelen.

Ben Jordan 1 dec 2017

Mijn hemel we zijn al 5 jaar bezig met die z.g.n. discussie en we komen geen steek verder. Ik vond gisteravond bij de DWDD Thomas van Elst (pvv) met goede punten komen rondom het fenomeen zwarte piet en hij gedroeg zich beheerst, iets wat ik dus niet gewend ben van de PVV. En ik vond dat hij een goed punt belichte dat mensen wel bereid zijn te veranderen, alleen niet op de manier waarop het nu gebeurd. Dingen opleggen werk niet, nooit niet. Daarentegen vond ik Anousha Nzume erg slap op de inhoud en erg dominant door het gesprek naar haar toe te trekken.
Begrijp mij niet verkeerd hoor, ik ben niet voor en ook niet tegen zwarte piet, alsof je gedwongen wordt om te kiezen. Daar schiet ik dan weer van in de weerstand. Ik zie Bush alweer voor me “You’re with us or against us” Ik vind wel dat er beter naar elkaar geluisterd kan worden. Ik begrijp vanuit de anti-zwarte piet kamp dat zij een actie opzetten met de t-shirts “zwarte piet is racisme” om een geluid te laten horen dat zij er tegen zwarte piet zijn. Persoonlijk zou ik niet voor deze slogan kiezen, het doet mij denken aan de slogan “meat is murder” die ik als puber weleens voorbij zag komen op de middelbare school “Ja en?” dan ben ik maar een moordenaar dacht ik dan.Heel koel als je pubert en naar Osdorp Posse luistert. Oftewel gewoon schouders ophalen en verder gaan. Met de slogan “zwarte piet is racisme’ kan er dus worden geïnterpreteerd dat je dus gelijk racist bent als je zwarte piet leuk vindt, en daar slaan ze de plank mis. “Nee hoor” gaf Anousha toe, dat bedoelen we ook weer niet. Ja ho eens! Kom dan met een betere slogan! Het lijkt alsof de discussie het toonbeeld wordt van de integratie binnen onze samenleving en allerlei onderbuikgevoelens aanwakkert. Lekker slappe argumenten als olie op het vuur gooien.
Kunnen wij deze discussie niet gewoon afbakenen tot de kern? Zwarte piet is niet racisme, maar zwarte piet kan door sommige mensen als discriminerend worden ervaren. Het gaat om gevoelens! Je kunt niet voor een ander bepalen wat wel of niet racistisch of kwetsend is. De vraag is, ben jij bereid om rekening te houden met mensen die zich gekwetst of beledigd voelen of wuif je dat weg door alleen maar vast te houden aan een traditie? Uiteindelijk denk ik wel dat iedereen bereid is om rekening te houden met elkaar. Het gaat vooral hierbij om hoe je de boodschap brengt. En tot nu toe kan niemand deze enigszins fatsoenlijk brengen.