Luther, waar ben je?

Rik Viergever 28 dec 2017

2018: het jaar dat het 500 jaar geleden was dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van een kerk in Wittenberg spijkerde. Vandaag, vijf eeuwen later, lijden veel religies aan imagoproblemen: de islam staat in een negatief daglicht door moslim-extremisme, het christendom is opgeschrikt door schandalen rondom seksueel misbruik, Israël als voornaamste joodse staat blijft in een staat van koude oorlog met de omringende moslimlanden, kastensystemen blijven van grote invloed in hindoeïstische landen, en zelfs het altijd-vredige en -tolerante boeddhisme bleek bijzonder intolerant tegen de Rohingya in Myanmar.

Het is hoog tijd voor een nieuwe religieuze revolutie.

Ik heb in de afgelopen jaren veel gesprekken gehad met gelovige vrienden en kennissen over hun religie. Er is een ding waar veel het over eens waren: religie zou meer geïnterpreteerd moeten worden naar hedendaagse normen en waarden. Veel kerken houden nog steeds dogmatisch vast aan regels die niet meer te rijmen zijn met hedendaagse denkwijzen. Het is geen wonder dat de kerken leeglopen.

Ik heb me verbaasd over deze tegenstelling tussen de religieuze visies van kerken en de religieuze visies van mensen die ik ken. Waarom heeft dit niet allang geleid heeft tot een nieuwe kerk. Waar is de nieuwe Luther? Waar zijn de nieuwe geboden op een kerkdeur anno 2018 die luiden:

  1. Mannen en vrouwen, en hetero-, homo en transseksuelen, hebben dezelfde rechten, ook binnen de kerk
  2. Aan de Hemelpoort wordt gewogen hoeveel je anderen in de weg gelegd hebt en hoeveel je ze geholpen hebt – of en in welke religie je geloofde maakt daarbij niet uit 
  3. De kerk zal zelf geen welvaart vergaren maar alleen trachten anderen spiritueel te helpen
  4. Seks voor het huwelijk mag
  5. Condoomgebruik is goed, want dat voorkomt geslachtsziekten

Een kerk die niet meer draait om dogma’s, maar die weer de kernboodschap van alle geloof – naastenliefde – verkondigt en in het kader daarvan acceptatie en tolerantie predikt, iets waar menigeen, en vooral de gelovige jongere en jongvolwassene, naar snakt.

Dus, nieuwe Luther, waar ben je? Wanneer ga je je islamitische, christelijke, joodse, hindoeïstische of boeddhistische kerk of tempel vertellen hoe je echt over je religie denkt? Hierbij vraag ik je: spijker je lijst met stellingen op de deur van die kerk of tempel. Ik denk dat je meer aanhangers zou hebben dan iedereen voor mogelijk houdt. Echt. We zijn er klaar voor.