Ik hou van de Horeca

Ronald Pokker 27 nov 2017

Echt, de horeca is de mooiste branche om in te werken, horeca is de smeerolie van de maatschappij, liefdes ontstaan of worden bevestigd, huwelijken worden er gevierd, deals gesloten. Mensen nemen er soms afscheid van geliefden, ontvluchten de eenzaamheid of leren nieuwe gerechten/dranken kennen. Het is bijzonder in de horeca te mogen werken. Veel mensen klagen over de service, de snelheid, de kwaliteit. Maar weten zij dat de medewerkers voor hen klaar staan om hun (droge) boterham te verdienen? Wist je dat de horeca de slechtst betaalde sector in NL is? Natuurlijk kost een kop thee meer dan thuis.
Logisch in echte horeca krijg je zoveel meer, aandacht, waardering, service en gezelligheid. De horeca medewerker krijgt echter net niks, al jaren niet. Overal kent men toeslagen voor onregelmatig werk, voor werk in de avond of op zon-, en feestdagen. Niet in de horeca, als het aan de werkgevers (via kHN) en CNVVakmensen (namens??) ligt houden ze dat zo. Jij betaald de hoofdprijs en de aardige bediening krijgt minimumloon, voor werken met de kerstdagen.

Voor degenen die zich afvragen waarom de service in sommige zaken zo slecht, is dat het antwoord.
Een bekwame kok verdiend minder dan een orderpicker of schoonmaker.
Een goede gastvrouw M/V? Iedere winkel/bank/gemeente zit te wachten op de gastvrijheid en daar wordt daar ook naar betaald. Niet in de horeca, daar verdienen “hulpkrachten” gewoon alleen het minimumloon op zon-, en feestdagen. Mogen leerlingen en stagiaires gewoon zo goedkoop mogelijk komen werken, zonder begeleiding:”Ervaring op doen in de praktijk”.

Dat is niet mijn horeca, horeca verdient beter, jij maakt die keuze.

Jij bepaalt waar je gaat drinken, hoeveel daarvan naar de werkgever gaat. Hoe? Heel simpel.
Zie je een bordje aan de deur:”aangesloten bij kHN” loop dan een deur verder. Foute boel.
Vraag bij binnenkomst aan de medewerker onder wat voor arbeidsvoorwaarden hij/zij werkt. Is het antwoord: Top! Ruim boven die tot CAO gepromoveerde AVR” dan kunt je veilig gaan zitten en genieten van je avond en dat kan gelukkig op veel plekken. Weten ze het antwoord niet of durven ze geen antwoord te geven? Doorlopen, amateurs, wil je geen geld aan kwijt raken.
Kwaliteit en service krijg je met plezier van vakmensen, die werken in de zaken die ook oog hebben voor hun medewerkers.
Die zijn er, beloon hen met een bezoek als je houdt van de horeca.

Goede horeca, wie houdt er niet van?