Gelddrukmachine
“Waarom zou je je zuurverdiende spaargeld laten verdampen, als je er ook 1000 procent rendement op kunt krijgen? De cijfers liegen niet Oscar, bitcoin is jouw virtuele gelddrukmachine!”
Cijfers liegen niet… de mensen die die cijfers bedenken vaak wel…
“Zeg Oscar, jij bent ict’er, waar heb je meer vertrouwen in: een frauduleuze bank of een feilloos crypto-algoritme?”
Algoritmes zijn zo feilloos als de mens die ze bedenkt…
Het enthousiasme voor bitcoin druipt er bepaald niet vanaf. Laten we eens naar wat tegenargumenten kijken.
“Ik weet niet wat bitcoin is.”
“Oscar, acht miljoen mensen weten niet wat een homokineet is. Maar ze hebben wel allemaal een auto voor de deur staan! Van een auto hoef je alleen maar te weten hoe je gas geeft, remt en stuurt; van een bitcoin hoef je alleen maar te weten wat die waard is!”
(…ik hoop niet dat ik jou ooit in het verkeer tegenkom)
“Ik weet niet waarin ik investeer. Misschien wel terrorisme.”
“Oscar, elke dag sponsoren wij terrorisme door onze auto’s vol te tanken. Daar hoor je niemand over, het wordt zelfs aangemoedigd. Is dat dan bij bitcoin ineens een probleem?”
Tja, daar sta ik dan, met de gedachte dat mijn bank mijn spaargeld door de plee spoelt. Bitcoin is niet het succes omdat die zoveel waard is, maar omdat de euro en de dollar door toedoen van de banken waardeloos zijn gemaakt, toch? Met een gerust hart kun je bitcoin onverkoopbaar maken; niemand die nog naar die oude munten terug wil. Dan heb je een munt die alleen maar in waarde stijgt. Toch zit één ding me niet lekker. Als mijn geld elk jaar tien keer zoveel waard wordt, dan dat van terroristen ook. Ik zie de krantenkoppen al: “Daesh ontwapent Noord-Korea en redt het van de hongerdood”.
Zelf denk ik aan een beter alternatief voor bitcoin. Iets dat een stuk eerlijker verdeeld is, vruchtbaar is en niet bederft. Iets dat we, denk ik zo, graag uitgeven. En dus iets waar we arme landen mee kunnen helpen zonder angst voor nucleair armageddon. Waarom een virtuele gelddrukmachine, als je ook een echte kunt hebben? Ik ben bezig met het koppelen van een cryptografisch algoritme aan stront. Zoals er een maximale hoeveelheid bitcoin is, zo is er ook een maximale hoeveelheid stront op deze planeet. Waarom dat zo is? Omdat ik dat zeg. En omdat de shitcoin mijn munt is. Toch zit één ding mij niet lekker: wat als mensen rijk worden door poep te praten? Of hoef ik me daar geen zorgen over te maken, omdat dat in de wereld van euro en bitcoin ook al gebeurt?