Dus je weet niet wat je wilt worden?
Dat was het antwoord toen ik vroeg of ik een productie afstudeerstage kon combineren met redactionele taken. Deze opmerking zette mij opnieuw aan het denken. Als ik afstudeer ben ik namelijk 20 jaar, heb ik een vwo en hbo diploma op zak, maar weet ik nog steeds niet wat ik wil worden.
Vanaf kleins af aan wordt er al aan je gevraagd wat je later wilt worden. Hoewel het op de basisschool eerder een vraag is zodat je moeder weet wat voor carnavalskostuum ze aan moet schaffen, is het op de middelbare school alweer een heel ander verhaal. Ik heb altijd veel respect gehad voor de vmbo leerlingen die rond hun veertiende al gaan bedenken wat voor mbo studie ze erachteraan willen doen. Die keuze maken op die leeftijd had ik moeilijk gevonden. Ik vond al die beroepskeuzen testen verschrikkelijk. Er waren teveel dingen die mij leuk leken en hoe kan je nou op je veertiende of zestiende weten wat voor beroep je later uit wilt oefenen?
Er waren en zijn zo veel dingen die ik interessant vind. Alle Maatschappij- en Gedragswetenschappen en ongeveer alle Geesteswetenschappen heb ik bekeken. Uiteindelijk koos ik voor een studie waar mijn interesses lagen en waar ik graag meer over wilde weten. Het werd media, want werken voor de televisie was mijn droom. Die droom kwam afgelopen zomer uit. Samen met een leuk team heb ik een televisie programma geproduceerd die op NPO3 wordt uitgezonden. En ook al was ik dan alleen maar een stagiaire, ik heb enorm van die drie maanden genoten. Maar is dit dan nu mijn droombaan? Is producer nu wat ik wil worden?
Na heel lang hierover na te hebben gedacht en me er ook lichtelijk geïrriteerd over te hebben gevoeld, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet geloof in "later iets worden". Het staat gelijk aan een beroep wat kan veranderen, want wanneer je het dan eenmaal bent kan het altijd tegenvallen en moet je weer iets nieuws "worden". Daarom is naar mijn mening "gelukkig" het beste antwoord op de vraag "wat wil je later worden?". Ik wil gelukkig worden (met een beroep) , gelukkig zijn en gelukkig blijven. En ook al is deze goal niet SMART genoeg voor mentoren en studiebegeleiders, het is de meest waardevolle doelstelling die er kan zijn. En dat wil ik worden.