Doorsneesystematiek beter dan pensioenspaarpot.

Lettenburg 1 nov 2017

In het regeerakkoord is een individueel pensioenstelsel afgesproken. Het verborgen oogmerk is dat met een eigen pensioenpotje de hypotheekschuld kan worden afgelost.

De hypotheekschuld van 664 miljard, waarvan de grootte de EU niet aanstaat, dient goeddeels met de 1310 miljard euro in onze pensioenpotten te worden verrekend. De sociale partners gaan vooralsnog niet akkoord.

‘Bij de vakbonden wint langzamerhand de gedachte veld dat de deelnemers er op achteruit gaan’, weet mr. Cees Freeke, arbeids- en pensioenjurist. ‘Met drogredenen wordt de druk op de sociale partners opgevoerd. Ook nu weer op de Pensioen3daagse, de jaarlijkse campagne van onder meer de Financiële Telegraaf en Wijzer in geldzaken, het voorlichtingsplatform van het ministerie van Financiën’.

Peter Borgdorff, directeur van het pensioenfonds Zorg & Welzijn, ziet in het stelsel ‘veel ingewikkelde regels. Als het goed gaat met de economie, het ook goed moet gaan met de pensioenen van de mensen’. Deze koppeling is op zichzelf wenselijk; hij verzwijgt echter dat de pensioenen niet afhangen van de opgaande economie maar van de lage (ECB) rente.

Oud-euro parlementariër Corien Wortmann-Kool, thans topvrouw ABP, was ook van de partij. Al in het voorjaar liep zij voor de muziek uit. In ‘Blik op de toekomst’ stelde zij bezig te zijn ‘met innovatieve plannen om inzicht in zijn eigen pensioenpotje mogelijk te maken’.

Volgens Wortmann zou uit onderzoek blijken dat ‘90% van onze deelnemers meer inzicht wil wat ze zelf hebben ingelegd en hoeveel pensioen daarvoor is opgebouwd. Bovendien 60% ging online kijken hoe hun pensioen er voor stond’. Met een sturende vraagstelling is er niemand die zegt; ’nee hoor, dat wil ik niet weten’. En ‘online kijken’, waar naar eigenlijk? Hier doet Wortmann of de individuele rekening al een feit is. Met misleidende informatie worden de geesten rijp gemaakt. Want de berg hypotheken moet een heuvel worden.

De wetenschap oordeelt anders. Hoogleraar Roel Beatsma (pensioenen) stelt dat in een eigen pensioenpotjes renteschokken minder goed zijn op te vangen, terwijl hoogleraar pensioenrecht VU A’dam, Erik Lutjes stelt dat in de doorsneesystematiek ‘enige vorm van benadeling ontbreekt.’