WAT WIL DE EU MET UW HYPOTHEEK EN UW PENSIOEN?

Lettenburg 18 okt 2017

Enerzijds is de Nederlandse grote hypotheekschuld van ca. 664 miljard is een doorn in het oog van de Europese Commissie en daarmee ook in zijn fervente politieke Nederlandse aanhangers. Anderzijds kijkt die zelfde EU likkebaardend naar de 1301 miljard euro in onze pensioenpotten.

Al gauw komt bij de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet de gedachte op: ‘kunnen we die grootheden niet met elkaar verrekenen?’ Nee, dat gaat niet. Immers de belegde uitgestelde lonen zijn eigendom van de deelnemers in het desbetreffend fonds. En de hypotheeknemer is eigenaar van de vordering op de hypotheekschuld.
Valt daar een mouw aan te passen? Ja, maar dan moet je met een gekunstelde constructie werken. ‘Pensioenstelsel hervormen’ klinkt het eufemistisch.
Het wordt echter een juridisch gedrocht. In het nadeel van alle deelnemers van de pensioenfondsen, maar het doel heiligt de middelen, zo vinden kennelijk de ‘andere belanghebbenden’, zoals banken, verzekeraars en Europese en Nederlandse politici, stelt mr. Cees Freeke.

De sociale partners willen gelukkig niet meewerken. De druk wordt opgevoerd. Zo wil Rutte (VVD), net als Merel van Vroonhoven (AFM), een ‘individuele pensioenpot’ waarmee de hypotheekschuld kan worden afgelost. Corien Wortmann (ABP) misbruikt dat door dit als vaststaand feit te presenteren. Nationale Nederlanden gaat met het vervallen van de ‘doorsneepremie’ verdienen en is meteen vóór. Jetta Klijnsma (PvdA), wier positie als wethouder in 2003 ter discussie stond vanwege haar rol bij het faillissement van welzijnsorganisatie Stichting Ondernemend Welzijn, maakte het nog bonter: ‘pensioengelden zijn allemaal gemeenschapsgelden.’
Aflosvrije hypotheken zit helemaal in het verdomhoekje. Die verminderen de hypotheekschuld niet. De EU boos, het kabinet boos en de banken huilen met de wolven in het bos mee. Gedreigd wordt aan het eind van de looptijd niet te verlengen! Ooit werden de aflosvrije hypotheken door de banken zelf aanbevolen! Nu mag je een woning maximaal 100% financieren.
Aflosvrije hypotheken boetevrij omzetten met een hypotheek met lagere rente lukt niet: banken doen aan winstmaximalisatie.
Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, zou graag zien dat een koophuis en een pensioenspaarpot onderdeel worden van één financiële planning. Ook hij doet net of de pensioenspaarpot een feit is! Tot slot worden starters op de woningmarkt nu gedwongen een (dure) woning te huren; kopen zit er niet meer in.