Vind-ik-leuk-contact

Mick Duschak 16 okt 2017

Heb jij ze ook tussen jouw vriendenlijst staan? Mensen die je eigenlijk helemaal niet kent? Van zo’n mensen waarvan je wél weet in welke biologische broodjeszaak ze die ochtend gegeten hebben, maar je geen blik geven als je ze diezelfde dag op straat tegenkomt? En dat je dan toch steeds denkt; waarom? Waarom weet ik dingen van jou, terwijl ik je eigenlijk helemaal niet ken?

Ik ben net oud genoeg om te weten wat het begrip: kerstkaartencontact, inhoudt. Helaas verdwijnen de kerstkaarten als sneeuw voor de veel te warme feestdagen, dus zal dit begrip binnen nu en enkele jaren uitgestorven zijn. Kerstkaartencontact hield in ieder geval in, dat je met een bepaald groepje mensen uit jouw sociale omgeving eigenlijk nooit contact had, behalve één tot twee weken voor kerst door middel van een handgeschreven (met letters die woorden vormden én zonder emoticons) kerstkaart. Nu hebben we gelukkig iets nieuws! Iets dat beter bij deze tijd past. Alles moet immers sneller en sneller en ik kan u geruststellen, de vervanger voor het kerstkaartencontact is dat óók! Het vind-ik-leuk-contact! Ik betwijfel of uitleg nodig is, maar ik neem het zekere voor het onzekere… Vind-ik-leuk-contact houdt in dat je alleen met iemand contact hebt door middel van een simpele druk op het virtuele knopje met ‘het duimpje’. Deze handeling duurt precies één seconde en daarmee houd je dus heel makkelijk een goed contact met iemand. Heerlijk hè? Het wordt steeds makkelijker voor ons gemaakt. Waarom zouden je vingertoppen nog een toetsenbord aanraken?
Vind-ik-leuk is al meer dan genoeg!

Nee. Ik hoor je denken, dat is niet waar. Daar heb je gelijk in. Gelukkig is daar nu ook een oplossing voor. Inmiddels mag je berichten van je vrienden ook; geweldig, grappig, verbluft, verdrietig en boos vinden. Best een rare zin als je het zou typen: ‘Ik vind dit bericht boos!’, ach gelukkig hoeven we niet meer te typen, dus dat geeft niets. Deze vijf extra woorden naast: ‘leuk’, voorkomen oppervlakkigheid en daar mogen we Facebook best eens een bloemetje voor sturen. Top gedaan! Het enige nadeel van die ene seconde ‘werk’ aan een like voor iemand is, dat je die persoon sneller vergeet en dus niet meer weet wie het ook alweer was. Máár bekijk het positief! Als die persoon jou vervolgens toch weer negeert op straat, dan weet je dat hij of zij last heeft van hetzelfde…

Vind ik verdrietig.