Pepernoten praat

Jolieke van der Rest 7 sep 2017

Wat is het leven soms toch heerlijk. Heerlijk voorspelbaar. Je kunt er de klok op gelijk zetten of je weet al wat het onderwerp van de Kletspraatjes des Levens zijn. Daarmee doel ik op de gesprekjes bij de koffieautomaat grenzend aan de kantoortuin, bij de voordeur met de buurvrouw of tijdens een biertje op de voetbalclub. Het gegeven is heel simpel: neem een groots en meeslepend event waar het hele land mee bezig is en een mening over heeft. Denk hierbij aan belangrijke gebeurtenissen als Koningsdag, de Grote Vakantie en Oud & Nieuw en voor de echte die hards onder ons ook nog aangelegenheden als Sinterklaas en Pasen. Reken vanaf het moment suprême een half jaar terug et voilà: het trending topic is geboren!

Want niets is toch makkelijker en veiliger dan te informeren naar de vakantieplannen van je flexplekgenoot, terwijl je samen toe staat te kijken hoe het plastic bekertje zich vult met een warme beige substantie met witte schuimlaag? Als hij dan vervolgens zijn relaas heeft gedaan over het huisje aan de ‘Laako Madjorre’, de nieuwe schermpjes aan de stoelen voor de kids en zijn vrouw die moeilijk vrij kan krijgen vanwege haar duobaan, ben jij het halverwege alweer kwijt. De informatie verdwijnt net zo snel als de geveinsde verse schuimlaag in je bekertje.

Of neem nou de eeuwige vraag wat te doen op oudjaarsavond. Het lijkt wel of het startschot voor dit jaarlijkse vraagstuk wordt gegeven wanneer de gezellige graaipotten weer worden gevuld met kruidnoten, die steevast pepernoten worden genoemd. En laten die nu steeds eerder in de winkels liggen. Kunnen we fijn met zijn allen nog langer nadenken of we kiezen voor de ‘Ik doe er niets aan variant’ of ‘Ik ga heel hard feesten’. Waarbij de eerste groep vaak spontaan alsnog doorzakt in de buurtkroeg en laatstgenoemde categorie te dronken is om de deur nog uit te gaan.

Met andere woorden: iedereen is er in aanloop maar wat druk mee om te bedenken waar en hoe laat er het nodige gevierd moet gaan worden en met wie. Wat trekken we aan en nemen we mee en wie laten we thuis? Om the day after te constateren dat het toch allemaal niet zo rooskleurig was als mijmerend bij de koffieautomaat werd geschetst. Gelukkig weten we een ding wel zeker en dat is dat we ons alweer bijna kunnen laten meevoeren door de zoetgevooisde klanken van Wham! en hun ‘Last Christmas’. Daar kan geen bakkie troost met schuimlaag tegenop.