Genderneutraal is niet stoer
Dat de HEMA dan zijn kinderkledingafdeling niet meer in jongetjes en meisjes heeft onderverdeeld, maar alles op een grote hoop gooit, vind ik jammer. Hiermee zeg ik niet dat ik van mening ben dat alle meisjes roze jurkjes moeten dragen en alle jongetjes spijkerbroeken. Nee. Integendeel zelfs.
Het heeft me aan het denken gezet. Als ik over een aantal jaar kinderen heb. Een zoontje bijvoorbeeld. Laten we hem voor de vorm even Lenny noemen. Lenny vindt het leuk om af en toe een jurkje aan te hebben. Dan ben ik echt niet degene die dat verbiedt. Ik moedig hem natuurlijk aan om te doen waar hij zich lekker bij voelt. Hoe stoer zou het zijn als mijn Lenny dan gewoon in een roze jurk naar de speeltuin gaat en zich geen moer aantrekt van welke kledingafdeling dit komt? Ik zou stralen van trots. Dat ik mijn kind deze gedachte mee kan geven. Dan is mijn ouderschap geslaagd.
Maar wat als alle kleding neutraal zou zijn? Dan zou het niet iets zijn waar bij ballen voor nodig zou hebben, want er staat toch niet in dat dat jurkje met bloemetjes eigenlijk vaker door meisjes gedragen wordt. Dan zou ik hem nooit dan extreme bad-ass gevoel kunnen geven dat hij krijgt wanneer hij gewoon een ‘meisjesjurk’ draagt. Ik kan hem nooit leren dat als hij meisjeskleding wilt dragen, dat dat prima kan; ondanks wat het kaartje in het jurkje zegt. Ik kan hem dan nooit meegeven dat hij zijn eigen weg kan gaan, terwijl alles zegt dat het niet hoort en dat hij moet stoppen.
Ik hoop niet dat alles in de wereld neutraal wordt. Ik hoop dat mensen zichzelf en hun kinderen leren dat het geen moer uitmaakt als iets voor jongetjes of voor meisjes is. Ik hoop dat iedereen gewoon de ballen heeft om te doen wat hij/zij wilt. Ik hoop dat Lenny de ballen heeft om die roze hartjesjurk te dragen, vooral als erin staat als het voor eigenlijk voor meisjes is. Dan schopt Lenny het nog ver in de maatschappij. Terwijl de hele wereld schreeuwt dat het niet kan, maar het toch doen; dat is veel stoerder dan genderneutraal.