Koelkast

EigenWijsHeden 26 jul 2017

Als je op een kantoor werkt, ken je het gevoel. Ook als je in een winkel of supermarkt werkt, of als je zelf een airco hebt. Buiten is het bloedheet, binnen is het ijskoud, bij wijze van spreken.

Wanneer de temperatuur richting de 30 graden gaat, vind menig Nederlander het al erg warm. De neiging om dan de temperatuur van de airco flink koud te zetten, is dan wel begrijpelijk. Soms staat de temperatuur op 16 graden, het grappige is dat ’s winters als het koud is we de verwarming op 20-21 graden zetten. Waarom moet ’s zomers, als de zon haar werk iets té goed doet, de thermostaat ineens zo laag?

Het is maar de vraag of dat zo fijn is. Airco’s hebben ook nadelen, de lucht is vaak droog als de airco aanstaat wat er weer voor zorgt dat de slijmvliezen uitdrogen. Dat vermindert onze weerstand. Schijnbaar is het ook zo dat als de airco niet goed schoongemaakt wordt, dit ook kan leiden tot gezondheidsklachten.

Dat we verkoeling zoeken als we zuchten onder de hitte is begrijpelijk. Ook al hebben airco’s nadelen, klotsende oksels met bijbehorende lichaamsgeurtjes hebben volgens mij niemands voorkeur. Wie de mogelijkheid heeft blijft binnen, of schuilt in de schaduw. Zee en strand zijn populaire toevluchtsoorden, evenals rivieren, meren, plassen zwembaden of andere vormen van aquatisch vermaak.

Wie moet werken, of zich op pad waagt om te winkelen of boodschappen te doen, heeft een probleem. Misschien is ‘probleem’ wat overdreven, in elk geval moet je dus naar buiten. Eerst kom je in de warmte, die om je heen gaat hangen als een dikke, klamme deken. Dan, als je die deken hebt afgelegd wanneer je naar binnen gaat, volgt het koelkasteffect.
Als het buiten zo warm is, en je komt in een door een airco gekoelde ruimte, is het net alsof je in een koelkast stapt!

Waar buiten elk kledingstuk teveel is, omdat je het er nóg warmer van krijgt, heb je het ineens koud. En zou je willen dat je een trui of jas had meegenomen!

Op een gegeven moment ga je weer naar buiten. Het is alsof je tegen een muur oploopt. In één klap is de warme deken weer om je schouders geslagen, en heb je er nog een dikke wollen muts, sjaal en wanten bijgekregen.

Je kunt altijd klagen over het weer, wat wij Nederlanders dan ook graag doen. Het is ook vaak te warm, te koud, te droog of te nat. Het weer is wat het is, daar kun je weinig aan veranderen.

De kunst is om het hoofd koel te houden, onder alle omstandigheden!