De protestgeneratie neemt verantwoordelijkheid

alex van Velde 10 jul 2017

In 1947 werd Sietze geboren. Hij was het nakomertje in een middenklassegezin met 4 jongens en 3 meisjes.
Sietze ging naar de grafische school. En verhuisde naar het Centrum van Amsterdam toen hij verkering kreeg. Hij was niet alleen het nakomertje, maar ook de stem van een Generatie. Van de Generatie, die stelling nam tegen de oorlog in Vietnam tegen de kernwapenwedloop en tegen de autoriteiten. Hij onderdeel van de protestgeneratie.

60 jaar geleden in 1957 maakte Karel Appel een glasappliqué voor een kerk in Zaandam.

Appel werd in 1921 in Amsterdam geboren. Hij was één van de pioniers van de moderne abstract expressionistische Kunst. De Cobra. Maar zijn werk werd niet overal gewaardeerd. In de naoorlogse jaren 50 was er weinig interesse. De truttigheid was de norm.

De moderne Kunst appelleerde aan een andere wereld. Aan de wereld van het kind. Appel maakte kleurrijke, bijna Kinderlijke, tekeningen met fantasiefiguren. In 1949 beschilderde hij brandhout en maakte het reliëf : Vragende Kinderen. Dat werd door kunstkenners mooi gevonden, maar door anderen niet. Dat bleek zeker toen de gemeente Amsterdam hem de opdracht gaf om de vragende kindergezichten op de muren van het bedrijfsrestaurant te schilderen.
Zelfs de glasappliqué in Zaandam kreeg veel kritiek. Het resulteerde erin dat hij eieren voor zijn geld koos en voorgoed naar het Buitenland verkaste. Hij verhuisde naar New York

Later zou hij volledig gerehabiliteerd worden. In 1959 werd de muurschildering met de vragende kinderen weer onthuld. En in 1979 had elke gerespecteerde burger een reproductie van Appel aan de muur. Ook het kunstwerk in de Paaskerk werd gerehabiliteerd en kreeg in 2010 de status van rijksmonument .

50 jaar geleden in 1967. De generatie van de Baby Boomers roerde zich voor het eerst. Zij protesteerden tegen alles. Maar deze protestgeneratie stond ook voor de positieve waarden : Love en Peace. In datzelfde jaar begon Sietze te werken bij een grafisch bedrijf.

In de jaren 70 verhuisde hij naar de Baarsjes en werd daar gekozen in de raad van het stadsdeel. Hij zorgde samen met anderen dat de Baarsjes van een verpauperde woonwijk veranderde in een modern eigentijds stadsdeel. De Hudsonstraat werd drugsvrij gemaakt. Het Mercatorplein werd met behoud van de prachtige Berlage toren volledig heringericht. En ook de Hoofdweg werd in de oude staat teruggebracht. Als een Baby Boomer volwassen wordt, neemt die verantwoordelijkheid voor de Buurt en zijn Buren. Bedankt.