Wat doen we er tegen?
Salman Abedi, 22 jaar en geboren in Manchester.
Aanslagpleger tijdens een concert van Ariana Grande in de Manchester Arena. 22 doden en 60 gewonden, niet de eerste en zeker niet de laatste aanslag die Europa te verduren zal krijgen. Inlichtingendiensten van alle landen in Europa zijn bezig met het bestrijden van IS en het voorkomen van aanslagen. Maar ook wij als samenleving kunnen ons inzetten om te voorkomen dat jongeren als Salman Abedi tot zulke gruwelijke daden over gaan.
Wanneer iemand zich verbonden voelt met zijn omgeving, het land waar hij zich bevind en de mensen die er wonen zal hij zich thuis voelen en een onderdaan van het land zijn. Alle aanslagplegers voelen zich meer verbonden met IS dan het land waar zij wonen en soms zelfs geboren zijn. Ligt dit dan alleen aan de personen zelf, aan IS en/of de Islam?
Ik denk het niet!
Het feit dat zij zich zo verbonden voelen met IS komt uit het feit dat zij zich niet verbonden voelen met de westerse samenleving waarin zij leven. We kunnen blijven wijzen naar IS en zeggen dat het slecht is, en dat is het ook! Maar het feit dat ze zich niet verbonden voelen met de westerse samenleving is iets waar wij invloed op kunnen hebben. Geen vooroordelen, geen discriminatie en uitgaan van de goedheid van de mens zou dit gevoel misschien weg kunnen nemen.
“If you want to make the world a better place, take a look at yourself, and then make a change”
J.P.S de Witten