Ongelijkheid in 2017?
Enige tijd geleden hebben wij in de ban gestaan van de overwinning van Tom Dumoulin. Volgens de krantenkoppen was hij de eerste Nederlander ooit die de Giro d’italia won. Wat jammer om te constateren is dat de overwinning van de vrouwen zijn ‘’vergeten’’ door de media.
Ik kwam meerdere keren soortgelijke koppen tegen: ‘’Als eerste Nederlander wint Tom Dumoulin de Giro d’Italia’’ , aldus de Volkskrant. Nu.nl schrijft: ‘’Dumoulin wint als eerste Nederlander ooit Giro d’Italia’’.
Wat de media zich dus niet lijkt te realiseren is dat Tom helemaal niet de eerste Nederlander ooit is die de Giro d’Italia wint. Marianne Vos. Ze won de Giro d’Italia maar liefst drie keer! En Anna van der Breggen deed dit óók, in 2015.
Dit zet me aan het denken, waarom is het zo dat wanneer een man iets soortgelijks wint, dit als veel belangrijker, beter, groter, mooier, historischer wordt gezien dan wanneer een vrouw dit doet? We hebben het over anno 2017.
Hoe komt het dat vrouwen vandaag de dag nog steeds als ‘minder, slechter, onbelangrijker’ beschouwen? Niet alleen in de sport, ook op de werkvloer of in de politiek zie ik het veel voorbij komen. Vrouwen worden minder snel aangenomen (zwangerschap en geslacht) en in de politiek staan vrouwen gemiddeld lager op de kandidatenlijst.
Dit zou vrouwen niet hoeven te belemmeren.
Meningen en vooroordelen hoeven niet de overhand te nemen. Het gaat om je eigen doorzettingsvermogen en je wilskracht.