Mien Ruys leeft nog steeds
Het is alweer 18 jaar geleden dat tuinarchitecte Mien Ruys op 94-jarige leeftijd overleed. Mien, ook wel ‘Bielzen Mien’, ‘Schuine Mien’ en ‘Mother of Modernism’ genoemd, liet ons echter niet met lege handen achter. Vele tuinen van haar hand zijn nog te vinden in Nederland, met als hoogtepunt haar proeftuinen in Dedemsvaart. Hier experimenteerde ze 70 jaar lang op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen. Wat begon als een tuintje in de voormalige fruitgaard van haar ouders ontwikkelde zich tot een terrein van 2,5 hectare groot.
Als een van de weinige vrouwen in die tijd wist zij zich staande te houden in een wereld gedomineerd door mannen. Ze realiseerde als een van de eersten het belang van een goede samenwerking tussen architect en tuinarchitect. Zo werkte ze samen met architectengroepen ‘De 8’ uit Amsterdam en ‘Opbouw’ uit Rotterdam, waar onder andere Ben Merkelbach en Gerrit Rietveld tot behoorden. Daarnaast heeft ze een aanzienlijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de beplanting, die tot dan toe ondergeschikt werd geacht.
Ontwerpen was echter niet het enige waar ze in uitblonk. Ook schrijven ging haar goed af. Ze schreef met regelmaat artikelen in tijdschriften en kranten. Toen ze in de jaren vijftig trouwde met Theo Moussault, uitgever van De Groene Amsterdammer, begon ze haar eigen blad ‘Onze Eigen Tuin’. Elk kwartaal vertelde de lezer wat er in de tuin moest gebeuren. Ook gebruikte ze het blad om haar ideeën over de functie van tuinen naar voren te brengen.
Naast haar artikelen in ‘Onze Eigen Tuin’ heeft Mien Ruys ook een groot aantal boeken geschreven. De bekendste, ‘Het Vaste plantenboek’ uit 1950, is meerdere malen herdrukt en ook in het Duits en Zweeds vertaald. In 1987 verscheen het boekje ‘Mijn Tuinen’, over haar proeftuinen in Dedemsvaart. In 2008 heeft de Stichting Tuinen Mien Ruys een nieuw boek uitgegeven over de proeftuinen, waarvan in 2015 een nieuwe versie verscheen.
Deze week verschijnt, na meer dan tien jaar onderzoek, de complete biografie over het leven en werk van Mien Ruys, geschreven door auteur Leo den Dulk. Het boek is geschreven met als doel de verspreiding van kennis over de werken van Mien Ruys. Het laat maar weer eens zien dat ook in 2017 Mien Ruys nog steeds een bron van inspiratie is.