‘Het zijn nog maar kinderen, toch?’
Ik ben een student die Sociaal Juridische Dienstverlening studeert. Kort door de bocht gezegd is dit dus een mengelmoes van een sociale opleiding en rechten. Ik ben rechten gaan studeren, niet omdat ik vind dat het Nederlandse rechtssysteem in zijn geheel goed is en niet omdat ik hier volledig achter sta. Ik ben rechten gaan studeren omdat ik vind dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces en dat je moet worden bestraft als je een ‘strafbaar feit’ hebt gepleegd. Maar in hoeverre kunnen wij dit nog als een eerlijke straf zien? Een jongen van 14 jaar die een meisje misbruikt en vermoord. Moeten we dit zien als jeugdrecht en dus eerlijk straffen? Waarom zou iemand die 50 is zwaarder moeten worden gestraft dan iemand van 14? Omdat deze minderjarig is? Toch heeft hij net zo goed een meisje vermoord. Is het dan eerlijker dat deze jongen van 14 veel minder zwaar wordt gestraft?
Op jongeren is een ander systeem van strafrecht van toepassing omdat dit is gebaseerd op het idee dat straffen vooral een pedagogisch element moet bevatten en omdat hen minder te verwijten valt dan volwassenen. Begrijp mij niet verkeerd hoor, ik begrijp het Nederlandse rechtssysteem, ik begrijp dat een minderjarige een heropvoeding kan krijgen, de hersenen nog in ontwikkeling zijn en noem maar op, maar ik vind het heel erg dat je op je 14e al zo misselijkmakend in elkaar zit en dat je dan wel een tweede kans krijgt.
We willen allemaal een veiligere samenleving, we willen allemaal dat er geen aanslagen meer komen, maar we lijken ons niet druk te maken om het feit dat iemand van 14 jaar maar maximaal 1 jaar celstraf (als hij wordt berecht vanuit het jeugdstrafrecht) krijgt terwijl hij in staat is om iemand te vermoorden en dus weer binnen no-time op straat loopt.
‘Het zijn nog maar kinderen’. Ja, maar wel kinderen die zware misdrijven plegen en daarnaar gestraft horen te worden. Want daar staan wij voor in een samenleving waar we naar gelijkheid streven. Toch?