Wat is vrijheid?

Gerard Rozeboom 1 mei 2017

Vrijheid. Een geweldig woord met een diepe betekenis, dat na de Tweede Wereldoorlog voor elk mens op deze wereld een vanzelfsprekend gegeven zou moeten zijn. Er is hard voor gevochten. De afschuwelijke oorlogsjaren zouden slechts een herinnering moeten zijn aan hoe het niet moet. Anno 2017 zou je toch verwachten dat de wereld het goede voorbeeld geeft. Want, we hebben toch geleerd van toen? In dit moderne tijdperk is toch beslist geen plaats meer voor oorlog en terreur? Maar helaas. Oorlog is niet alleen iets van vroeger. Hedendaagse terreur blijft op de loer liggen. Aanslagen hebben de wereld in hun greep. Hierdoor wordt leven zonder vrees steeds moeilijker. Leven zonder vrees en vrijheid gaan samen met elkaar, maar beslist niet zonder elkaar.

Vraag ons over tien jaar nog maar eens wat ‘vrijheid’ betekent, ik vrees dat niemand daar een passend antwoord op kan geven. Misschien dat in het woordenboek dan nog de definitie van het
woord ‘vrijheid’ beschreven staat. Maar het in ons eigen leven kunnen toepassen of in dat van onze kinderen, die kans wordt steeds kleiner als de wereld niet verandert.

Laten we daarom 4 en 5 mei blijven voortzetten. Geen oorlog, aanslag, angst of welke vrijheidsbeperking dan ook, mag voorkomen dat we hier met z’n allen zijn. Hier herdenken wij en blijven we hopen en vechten voor een betere wereld. Met het doorgeven van vrijheid en leven zonder angst van mens op mens, zijn de eerste stappen gezet.

Want zonder vrees op straat lopen, winkelen, op vakantie gaan, hand in hand lopen als homostel, het moet kunnen. Ook dat is vrij zijn. Niemand heeft het recht om daaraan te komen. Iedereen die aan andermans vrijheid wil komen, moet maar eens goed de geschiedenisboeken erop nalezen of het Dagboek van Anne Frank. Een verstandig mens komt dan al snel tot de conclusie dat je al die dappere mensen die toentertijd keihard hebben gevochten voor ons, tekortdoet als jij je schuldig maakt aan vrees aanjagen van jouw medemens. Dan zijn al die zinloze doden pas echt zinloos.