Vrouwen in zwembad geen toys voor de boys!

[email protected] 1 mei 2017

Dat opvoeden geen gemakkelijke taak is blijkt steeds vaker in verontrustende berichten over jongens – veelal van Noord-Afrikaanse afkomst- die zich van alles denken te kunnen permitteren tegenover meisjes en vrouwen. Het Zuiderbad in Den Haag was nu actueel, maar meerdere zwembaden gingen hen voor. Buiten het feit, dat er strenge maatregelen genomen moeten worden om dit type respectloze man een algeheel toegangsverbod tot zwembaden te geven, zou er een aanklacht moeten worden gedaan door de slachtoffers bij justitie. De minderjarige daders zouden met hun ouders voor de rechter moeten verschijnen. Immers als rechter zou ik enorm nieuwsgierig zijn hoe het zo ver heeft kunnen komen met deze jonge jongens die toch zijn opgevoed met de eer van de vrouw hoog in het vaandel.

Wat is de feedback van de ouders op het gedrag van hun zonen? Wordt er dan met twee maten gemeten en beperkt de eer van de vrouw zich alleen tot de eigen familie? Als rechter zou ik dat graag willen weten. Hoe groot is de kans op herhaling op het vergrijp aan vrouwen die nietsvermoedend gebruik maken van een openbare ruimte?

Nee, het is niet zielig dat de ouders van aanranders in de rechtbank moeten aanhoren hoe hun zonen onbekende meisjes en vrouwen in het zwembad te lijf gaan. Dat het niet in de schaamtecultuur past zich hiervoor te moeten verantwoorden had door de zonen eerder moeten worden beseft. Blijf met je handen van vrouwen af! En doe je dat niet, dan wordt je niet alleen bestraft, maar moet je je tevens verantwoorden in het openbaar en in het bijzijn van je ouders. Hoe fijn is dat, dat je ouders in de beklaagdenbank zitten met zonen waarvoor ze zich moeten schamen? En vooral ook, dat iedereen dat kan zien.

Wat zou het meest helpen? Naast een schadevergoeding voor de slachtoffers en een taakstraf en een zwembadverbod voor de daders zou er in de media veel aandacht moeten worden besteed aan het feit dat wij dit gedrag in Nederland niet tolereren. Mogelijk heeft het een afschrikwekkend effect om in de schijnwerpers te staan zodat dit soort jongens zich in het vervolg nog een keer bedenkt voor ze een vrouw belagen.

En als ik rechter was zou ik afsluiten met de Bijbelse tekst Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Maar er is vast ook een equivalente tekst van in de Koran te vinden of is die er niet?

Carol Burgemeestre