Vrij-dag

oscar1970 3 mei 2017

Vrij. Gesubstantiveerd een thema op de vijfde dag van de vijfde maand. Want dan vieren we vrijheid.

Vrij. Een woord dat ik als kind alleen maar van de kalender kende als de vijfde dag van de week. Ik heb het zelf amper in de mond genomen. Tja, als je bijziend bent win je niet vaak met verstoppertje spelen. Dat “buut vrij” kwam altijd uit een andere strot, nooit de mijne.

Vrij. Voor mijn klasgenootjes was het het tegenovergestelde van “school”.

Vrij. Een bijvoeglijk naamwoord, passend bij “tijd”. Mijn vrije tijd ging voorbij zonder dat ik me vrij voelde. Ik moet dit, ik moet dat.

Vrij. Toen ik puberde, was dit voor mijn klasgenoten de vervoeging van een werkwoord. Iets dat je bij voorkeur veilig deed. Ik deed het niet.

Vrij. Ze zeiden dat ik dat was na mijn laatste schooldag op het atheneum. “Je hoeft er niet meer aan te denken, Oscar, nu ben je vrij”.

Vrij. Een bijvoeglijk naamwoord, passend bij “zicht”. Want in 2001 heb ik twee oogoperaties ondergaan. Eye surgery, in goed Engels. Er ging een wereld voor me open.

Vrij. Gesubstantiveerd een proces dat volgde. Bevrijding. Op zoek gaan naar mijzelf. I searchery, in creatief Engelands. Spiegelwerk. Oude banden loslaten. Blokkades opheffen. Mijzelf ontdoen van angst, pijn, verdriet, schuldgevoelens. Emotionele uitbarstingen. Aarden. Gaan waar ik wil. Staan waar ik wil. Niet bang zijn om te zeggen wat ik waarneem, denk en voel. Stilte is ook een antwoord. Ont-moeten. Her-inneren. Wel-zijn. Het gevoel van warmte en stroming. Onbelemmerd. Zonder grenzen. Oscar was opgestaan en stoomde op. I’m surging, in vindingrijk Engels. Want ik had mijzelf hervonden.

Vrij. Een experiment. Twee paar ogen die elkaar aankijken. Iets dat ik al veel eerder had moeten doen. De behoefte om de ogen te gebruiken, omdat ogen meer vertellen dan die driehonderd nogwat woorden van dit stuk. Eyes urgery, in niet zo goed maar fantasierijk Engelands. In mijn fantasie bestaat geen goed of fout. In mijn fantasie stroomt creativiteit.

Vrij. Dit gevoel beschrijven in een column. Honderd procent mijzelf, honderd procent Oscar, in het hier en nu, genietend van elk moment.

Ik ben vrij. Elke dag een vrij-dag.