Snapdagen

Zodra je in de populaire app Snapchat binnen vierentwintig uur een foto naar je vriend/vriendin stuurt, krijg je er een zo genoemde snapdag met hem/haar bij. Dit moet elke dag, want anders vervalt je opgebouwde score. Dit leidt vaak tot ruzie en een irritatie.

Als je een hele hoge snapdagscore met iemand heb, ben je over het algemeen een ‘goede’ vriend. Tenminste, dit is de gedachtegang van veel jongeren. Ik spreek uit ervaring nadat ik al mijn snapdagen expres liet vallen en er verscheidene vrienden verontwaardigd reageerde, maar voornamelijk helaas ook geïrriteerd waren.

Het commerciële trucje van Snapchat is geslaagd; mensen komen dagelijks terug om de app te gebruiken en mensen durven deze handeling niet zo goed op te geven. Door deze functie zit er een druk achter het dagelijks foto’s sturen naar je vrienden, foto’s die trouwens meestal vrij tot zeer onbelangrijk zijn. Logisch, je hebt ook niet elke dag iets te melden, wat wel van je wordt verwacht.

Waar sociale media is bedoeld voor het plezier en de praktische mogelijkheden, lijkt het er anno 2017 op dat veel mensen het zien als één van hun belangrijkste, onmisbaarste bezitten. Sociale media apps zien deze ontwikkeling ook en beginnen in hun apps concurrentiestrijden toe te voegen voor nog meer dagelijkse gebruikers, denk aan likes, volgers en dus snapdagen. Tuurlijk zijn deze opgenoemde functies in principe onschuldig, maar aangezien de met name jongere generatie hier een veel te hoge waarde aan hecht, is dat het naar mijn mening niet meer.

Daarom aan alle lezers van deze column: vriendschap is meer dan het aantal snapdagen. Sociale media is hartstikke tof en met het gebruiken ervan is niks mis, maar stel een grens tussen het echte leven en het leven op je mobiel.