Plasticrupsje Nooitgenoeg
Er was eens een rupsje dat plastic kon eten. Op maandag at hij van een plastic tasje. Op dinsdag laafde hij zich aan twee flesjes. Woensdag vrat hij van drie snoepverpakkingen, donderdag knabbelde hij aan vier boterhamzakjes, vrijdag smulde hij van vijf doppen, zaterdag van zes rietjes en zondag hapte hij in zeven bekers. De 13 milligram plastic die hij zo verorberde poepte hij uit als een verteerbare goedje. Hij loste ons plasticprobleem op en daarna werd het een mooie nachtvlinder.
Het sprookje van het plasticetende rupsje klinkt te mooi om waar te zijn. Is het ook. Media koppen dat dit de oplossing is voor ons afvalprobleem. De rups gaat ons redden! We moeten vanwege de CO2-uitstoot al rupsen gaan eten in plaats van vlees en nu wordt ons overtollige plastic ook nog weggewerkt door rupsen. Lang leve de rups!
Plasticrupsje Nooitgenoeg zal zelf echt niet al ons plastic wegvreten. Om alleen al de acht miljard kilo plastic te verorberen die jaarlijks in zee terecht komt zijn er volgens mijn berekening 11,9 biljoen rupsen nodig . Als ze 1 gram per stuk wegen, dan wegen die rupsjes samen 11,9 miljard kilo. Net zoveel als 170 miljoen vrouwen gezamenlijk wegen dus. Waar laat je die rupsen? De totale hoeveelheid weg te werken plastic is nog vele malen groter. Er zullen nooit genoeg Plasticrupsjes Nooitgenoeg zijn.
De kunst is natuurlijk uit te vinden welk verteringsproces dit rupsje gebruikt. Maar daarmee wordt het plastic afval op straat en in het water nog niet opgeruimd en voorkomen. Ingezameld plastic is niet het grootste probleem. Het plastic dat naast de prullenbakken terecht komt wel. En dat probleem blijft hetzelfde. Dat ruimen die rupsjes echt niet voor ons op. Het zijn potjandorie geen kaboutertjes!
Plastic hoeft niet per se te worden opgegeten door rupsjes. Het plastic waar flesjes van wordt gemaakt kan bijvoorbeeld prima worden gerecycled. Statiegeld is een effectieve manier om flesjes apart in te zamelen én te voorkomen dat ze in de natuur belanden. Uitbreiding van statiegeld wordt tegengewerkt door grote boze wolven in schaapskleren die de schijnbaar goede fee “Nederland Schoon” in hun macht hebben. Hun doel is het dikker maken van de eigen portemonnees. De toekomst van de wereld achten ze van minder belang. Dat zijn de echte Plasticupsjes Nooitgenoeg.
We hebben geen plasticetende rupsjes nodig, maar rupsjes die dit soort hebzucht omzetten in gezond verstand. Dan leven we allemaal nog veel langer en gelukkiger.