Klaver vs Wilders in Frankrijk

Job Verberne 3 mei 2017

Ongeveer anderhalve maand na onze Tweede Kamerverkiezingen werd er op 23 april ook in Frankrijk massaal gestemd. De verkiezing werd al maanden van te voren voorspeld als de spannendste ooit en dat was geen overdreven uitspraak, het ging namelijk nek aan nek. Macron kreeg na een bloedstollende verkiezingsnacht 23,75% en Le Pen 21,53% van de stemmen. Jean-Luc Mélenchon en François Fillon vielen af en kregen respectievelijk 19,91% en 19,64% van de stemmen. In de tweede stemronde zal de kandidaat met de meeste stemmen winnen. Het beloofd een spannende en allesbeslissende tweede ronde te worden.

Als ik naar deze oorspronkelijke vier grote presidentskandidaten kijk, zie ik veel gelijkenissen met ónze voormalige kandidaat-premiers. De 63 jarige rechts-conservatieve François Fillon bijvoorbeeld. Hij is al vijf jaar premier geweest en heeft veel liberalistische standpunten die overeenkomen met die van onze premier Mark Rutte. Van het rechtse ‘Les Republicains’ verplaatsen we ons naar de andere kant: Jean-Luc Mélenchon. De 65 jarige Mélenchon is radicaal links en gaat daarin nog verder dan de SP. Dat in combinatie met zijn uiterlijk: grijze kuif, brede neus en (sorry beide) onderkin, maakt dat hij mij doet denken aan Emile Roemer. De derde en jongste kanshebber is de 39 jarige Emmanuel Macron. Macron is net zoals Jesse Klaver de verassing van de verkiezingen en was al eerder onderdeel van een socialistische regering. Jong, ambitieus en een voorstander van een groene economie. Klinkt als Klaver 2.0, alhoewel dit de meest abstracte vergelijking is doordat Macrons partij ‘En Marche’ meer naar het centrum van de politiek neigt dan GroenLinks dat doet. De laatste kanshebber is de 49 jarige Marine Le Pen, presidentskandidaat van Front National. Le Pen heeft zonder twijfel de meeste principiële overeenkomsten met Geert Wilders. Ook zij wilt de grenzen sluiten, haar land de-islamiseren en Frankrijk uit de Europese Unie halen.

Roemer en Rutte zijn knock out. Round two: Klaver vs Wilders, Macron vs Le Pen. Na Trump vs Clinton en Wilders vs Rutte lijkt het wederom een strijd tegen het verkeerd soort populisme te worden. Wij gaven Wilders twintig zetels, dat zijn er zes meer dan de veertien die Klaver er kreeg. Hier zou Wilders dus hebben gewonnen, maar Frankrijk lijkt het populisme (gelukkig) niet de overmacht te geven en Macron naar het Élysée te sturen. Mijn advies aan alle Fransen: word niet wakker met een politieke kater op 7 mei.