Geachte schoolbesturen,

Sylvia Peters 1 mei 2017

Als je onder de 18 bent, heb je het nog nooit meegemaakt dat Feyenoord de landstitel binnensleept. Gelukkig hebben ze nog niet zo lang geleden wel de huldiging van de KNVB beker meegekregen. Ik zie nog die twinkelende oogjes van de peuters en pubers die de sfeer konden proeven van de huldiging op de Coolsingel. Wat een ervaring, wat een geweldige belevenis.

Ook de volwassen voetballiefhebbers zullen zulke momenten niet snel vergeten. Ook al ben je net als ik geen super fanatieke supporter, je bent wel een echt ijskonijn als die ceremonie op het bordes van het stadhuis met al die joelende supporters en de blije spelers je helemaal niets doet. Waarschijnlijk weten veel volwassenen nog precies met wie ze op de Coolsingel stonden en wat een happening dat was. Helaas weten we ook dat het tijdens een dergelijk feest nog wel eens mis kan gaan. Ook dat vergeten we niet snel.

Doordat Feyenoord de vervelende gebeurtenissen uit het verleden ook als een last op zijn schouders meedraagt, moeten er tegenwoordig speciale maatregelen genomen worden. Dat heeft men te danken aan een aantal relschoppers, figuren die het nodig vonden om dergelijke feestelijke gebeurtenissen in het verleden te verzieken. Eén van de gevolgen hiervan, is dat de huldiging waarschijnlijk niet aansluitend op de beslissende wedstrijd kan plaatsvinden. Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. Vaak gaat de euforische stemming in combinatie met alcohol niet echt goed samen. Daarom wordt er tegenwoordig gekozen voor een huldiging de volgende dag. In de ochtend, in de hoop dat zelfs dergelijke idioten nog te nuchter zijn om compleet door te draaien.

Dit heeft wel een nadeel voor de goedwillende mensenmassa die wel alleen openstaat voor een gemoedelijke en sfeervolle stemming. Veel mensen moeten werken en de jeugd moet naar school. De echte volwassen Feyenoord fan heeft waarschijnlijk al een vrije dag ingepland, maar hoe zit het met die trouwe jeugdige Feyenoord fans? Mogen zij de huldiging bijwonen? Of is dit alleen weggelegd voor diegene die de schoolregels aan zijn laars lapt en gewoon gaat.

Ik hoop dat scholen de kinderen/ouders de keus laat of ze wel of niet de huldiging ‘live’ bij kunnen wonen. Ontneem ze niet deze belevenis, die ze de rest van hun leven niet zullen vergeten. Ook dat is een leermoment.