Dat ene woord wat nét niet scoort…

Ronald Hagestein 17 mei 2017

15 mei 2017. Een legendarische dag voor het hele land, waarin Feijenoord en aanhang uitbundig een welverdiende overwinning viert na 18 jaar. De binnenstad van Rotterdam staat vol met rood/wit gekleurde supporters en laten hun stem horen, de gehele dag. Wanneer het tijd is om naar huis te gaan, wordt de stemming erin gehouden, en meegenomen naar de stations en in de treinen. Treinen gaan op en neer door de springende menigte, gebulder en gebonk klinkt door de ramen en coupé’s, zelfs naar buiten toe.

Tijdens mijn rit naar huis laat een groep ook hun stem klinken. Diverse gezongen teksten komen voorbij, tussenmuren van de coupé dreunen en de hele wagon mag meegenieten wanneer er wordt afgeteld voor een volgende tekst, en het tussenschuifdeurtje open gaat. “Wie niet springt, die is een jood… ”. Gezichten van bepaalde medereizigers betrekken, en na een paar minuten is de lol er vanaf wanneer het woord k-jood valt, en er volop vanaf het balkon de coupé ingezongen wordt dat alle joden aan het gas moeten. Het k-woord, u kent het wel, wat volgens velen zo lekker bekt, maar wat mij even aan een familielid herinnert die deze ziekte heeft en reeds verloren dierbaren door deze ziekte. Mijn gedachten gaan dan nog even verder, waarbij ik me afvraag: “zijn we nou echt de dag vergeten waar we 11 dagen geleden zijn geweest?”. De nationale herdenkingsdag, waarin we ieder jaar opnieuw twee minuten stilte houden voor de gevallen slachtoffers… ook de joden die inderdaad zijn omgebracht door gas. En dan vraag je je af: “Wie van de groep heeft twee minuten stilte gehouden, om vervolgens deze onacceptabele teksten uit te kramen?”. Het zet je toch aan het denken. Wordt Feijenoord écht gesteund door aanhang die vindt dat alle joden aan het gas moeten? En: als de club Feijenoord zou weten wat er dan in zo’n wagon speelt, welke gedachten hebben zij daar dan bij? Hilarisch genoeg is de dag dat Feijenoord landskampioen werd (14 mei) ook de dag dat Rotterdam werd gebombardeerd (1940).

Een overwinning vieren is prima, en wie zou ik zijn om de pret te bederven? Als je zoiets viert, doe het dan met respect voor elkaar: of je voetbalfan bent of niet. Gebruik geen woord wat nét niet scoort (k-jood), niet wetende wat je daarin teweeg brengt bij een ander. Laat zien dat je (club)supporter bent en je ook écht support.