Besef je wel dat je een mantelzorger bent?
Het sluipt er langzaam in.. de zorg voor een dierbare; je partner, ouder, vriend of kind. Het begint met bezoekjes aan de dokter of het ziekenhuis, omdat diegene ziek is. Je gaat mee om ze te brengen en op te halen, omdat de zieke dit zelf niet kan. Op je werk kun je het nog wel met vakantie uren regelen. De bezoekjes komen steeds frequenter voor en je mag ook bij de gesprekken aanwezig zijn zodat de dokter ook jou kan uitleggen wat de behandeling of het medicijngebruik is.
Dagelijkse bezigheden van de patiënt kunnen steeds minder worden uitgevoerd. Taken in huis, werk gerelateerd, maar ook een boodschap doen wordt lastiger. Naast je eigen huishouden, neem je ook andere taken op je. Het valt niet zo op hoeveel dit eigenlijk al is, want het zijn door de week heen steeds korte momenten.
De zorg die je biedt, is structureel geworden. Je beseft jezelf dat er eigenlijk niet een boodschap, hulp in huis of doktersbezoek kan worden overgeslagen. Er wordt op je gerekend… niet voor een dag, week of maand, maar voor een langere periode. De vakantie uren gaan te snel, dus heb je gelukkig een regeling op je werk kunnen treffen.
Besef je wel dat je op het punt bent gekomen, dat je een mantelzorger bent? Eigenlijk klinkt het heel gek en is de buurvrouw die 24 uur per dag voor haar vader zorgt een mantelzorger, maar zelf doe je het gewoon… gewoon omdat je dat voor een ander doet. Je geliefde, ouder, vriend of kind zou dat ook voor jou doen. Je houdt van hem of haar en daarom lukt het allemaal ook wel. Alles gaat door!
De wereld van de zieke is ondertussen heel klein geworden. Werken bij een baas is onmogelijk geworden, in huis kunnen taken nog maar lastig worden uitgevoerd en door de slechte mobiliteit is hij of zij bijna niet meer sociaal actief. Jij bent een lichtpuntje op de dag om een praatje te maken of gezellig een boodschap mee te doen om er even uit te zijn. Wat fijn dat je zoveel voor iemand kan betekenen! Besef je dat diegene je heel dankbaar is.. ook al is het soms lastig voor hem of haar om dat duidelijk aan je te maken.
Er is iemand zo blij met je… knap dat je dit naast je eigen werk en huishouden volhoudt. Probeer wel op je eigen lijf te letten, want het is belangrijk dat jijzelf gezond blijft. Positief zijn de meeste mantelzorgers. De maatschappij ziet hierdoor ook niet altijd in hoe zwaar het kan zijn, want ze blijven vrolijk. Gelukkig maar! Dit wilde ik je zeggen… ben trots op jullie, mantelzorgers!