Wine o ‘clock

Nico de Beer 11 apr 2017

In Engeland zijn vrouwen zich in clubverband aan het verenigen. Niet om samen boeken te bespreken of gerechten uit te wisselen. Nee, om van hun drankprobleem af te komen. Deze zogeheten Wows – Women on the wagon, een Engels gezegde voor dronkenschap – hebben tot doel om de stress van werk en gezinsbeslommeringen anderszins te kanaliseren dan met behulp van een goed glas wijn.
We zijn in het westen ‘feel good momenten’ steeds vaker aan het associëren met het nuttigen van drank. Tv-programma’s over huizenverkoop, tuinmodificaties en aanschaf van boten worden zonder uitzondering afgesloten met het uitbrengen van een toost. Jezus! Iemand koopt een groot uitgevallen roeiboot en er moet meteen gedronken worden. Gezelligheid staat kennelijk voor een gevuld glas. Maar als een glaasje een verdiende beloning wordt na een lange dag op het werk, dan ligt het gevaar op de loer.
In Engeland heeft onderzoek aangetoond dat 43% van de vrouwen minder zou willen drinken. Dit geldt voor de jongere generatie, maar zeker ook voor de oudere. En dan met name de hoogopgeleiden.
Het lichamelijk gestel van de vrouw is minder opgewassen tegen de effecten van alcohol. Een vrouwelijk lichaam heeft meer vet en alcohol kent bij haar een hogere concentratie in het bloed dan bij mannen. Ook kost het de lever meer inspanningen om alcohol af te breken. Alcohol gerelateerde ziekteverschijnselen nemen bij vrouwen hand over hand toe de laatste jaren.
Drank is sociaal geaccepteerd – na het sporten, op de verjaardag en bij iedere luie stoel waarin je je lijf laat zakken. Het tijdsstip van de dag maakt ook niet uit; je ziet altijd biertjes op de terrasjes. Onze houding ten aanzien van drankgebruik zal dus een gedaanteverwisseling moeten ondergaan, vergelijkbaar met die van roken. Opvoedkundige reclamespotjes manen ons om niet te roken in het bijzijn van een zwangere. Maar laat s.v.p. de fles ook in de koelkast, is de nieuwe boodschap.
Terug naar Engeland. Met zijn brede arbeiderspopulatie en lage levensstandaard kent het land donkere uitwassen. In het land waar een eeuw geleden de vroege sluitingswet voor pubs werd ingevoerd om te voorkomen dat werklui dronken in de munitiefabrieken verschenen, is ‘Binge drinking ( bij ons comazuipen) een veel gehoord probleem. En drank is maar al te vaak een brug tot seksueel geweld tegen vrouwen. We zijn nu zover dat roken op een perron not done is. De aanpak van bovenmatig drankgebruik heeft dus nog een lange weg te gaan.