Studiekeuzestress
Net als elk jaar is het weer zover. Meer dan 200.000 jongeren buigen zich over een netjes gemaakte boekje waar ze vragen moeten beantwoorden met kennis die ze in hun middelbare school periode hebben opgedaan. Examens. Het is een woord waarvan je spontaan in paniek begint te huilen. Maar voordat je antwoord krijgt op vraag 2 van opgraven 4, moet je iets veel belangrijkers doen. Je moet iets doen wat je leven een hele andere wending gaat geven. Studiekeuze maken. En nadat je een aantal jaar geleerd hebt hoe je sommetjes moet oplossen, is deze keuze toch een stukje moeilijker dan 1 + 1 = 2.
Studiekeuze maken is niet de vraag: “wat wil je later worden?”. Nee het zijn de vragen: “krijg ik daar later in baan in?”, “ga ik daar genoeg mee verdienen?”, “kan ik van dat salaris een huis komen?”, “krijg ik later een goed pensioen?”. Want als je niks leukers vind dan culturen onderzoeken en gek bent op andere landen, dan moet je zeker voor de opleiding culturele antropologie gaan. Of je na 3 jaar lang daar een baan in kan vinden, is een vraag die ik met nee moet beantwoorden. Dus dan heb je gedaan wat je leuk vind, maar kan je er niet veel mee.
Ik zie steeds meer leeftijdgenoten om mij heen die in de studiekeuzestress zitten en besluiten om een tussenjaar te nemen. Iets wat door veel ouders niet geaccepteerd wordt. Toen ik dit probleem aankaarten bij mijn ouders, vroeg ik hun hoe zij dat hadden gedaan. Mijn vader is een opleiding gaan doen omdat zijn beste vriend dat wilde gaan doen. Mijn moeder wilde zo ver mogelijk van huis zijn en koos onder druk van haar ouders een opleiding in een grote stad.
Mijn opa en oma deden geen opleidingen. Zij deden gewoon iets waar ze goed in waren. Door ervaring opdoen werden ze daar alleen nog maar beter in. Ik hoef nu niet aan te kloppen bij een bedrijf zonder dat ik een papiertje heb met een diploma. Ach wat zou ik dat heerlijk vinden. Precies doen wat ik wil en niet 4 jaar op school zitten om vervolgens met 200 andere af te studeren met hetzelfde papiertje. En dan beginnen de problemen pas echt, een baan zoeken dat bij je opleiding past.
Laten we alsjeblieft terug gaan naar de tijd dat je weer gewoon kan aankloppen bij een bedrijf zonder papiertje en laat de meer dan 200.000 jongeren iets doen wat ze willen, zonder druk, zonder studiekeuzestress.