(O)Verstappen

Max Verstappen

Zaterdagochtend 7:00, de lichten in de pitstraat staan op groen en de eerste auto’s komen de baan op. De eerste kwalificatieronde in Shanghai is begonnen. Als de tijd rustig wegtikt wordt het ene na het andere, nog snellere, rondje gereden.

Autosport, het is tegenwoordig helemaal hot bij Nederlanders en dat komt allemaal door één man; Max verstappen. Van jongs af aan al bezig met autosport en zoon van de controversiële Jos Verstappen. Na weer een podiumplaats op de Grand Prix van China racet het Hollandse talent naar de wereldtop van de Formule 1 toe.

Zo’n tien minuten voor het einde van de eerste kwalificatieronde komt Max naar buiten. Voordat ook maar zijn inrij-rondje af is, zegt Max tegen zijn engineer: ‘No power, no power. Ondanks dat Max een software reset doet, zit het hem en de fans niet mee. Honderdduizenden mensen zien de Nederlander met motorproblemen niet verder komen dan de negentiende plaats.

Toch is er nog geen man overboord. Zoals Max eerder liet zien is hij de regenkoning der Formule 1. En geluk heeft hij: de baan is nat en een start op de intermediate banden is onvermijdelijk. En alsof dat niet genoeg is, zijn de Chinese goden hem wel heel erg goed gezind. Romain Grojean, Jolyon Palmer en Antonio Giovinazzi, die zijn blauwe Sauber de vorige dag een mooi plekje in de muur gaf, zijn door de wedstrijdleiding teruggezet achter Max.

Om acht uur zitten veel trouwe racefans voor de buis. 18.000 pk staan op het punt om vrijgelaten te worden. De lichten gaan op groen en Max start de race fantastisch. Op een nog opdrogende baan haalt hij in de eerste ronde negen mensen in. Echter blijkt dat zijn opmars niet voorbij is. Hij rijdt zijn teamgenoot voorbij door laat te remmen en droogt de Ferrari van Kimi helemaal af door hem buitenom in te halen.

Toch is er voor Max niet alleen geluk in China. De andere Ferrari van de klaagheer Vettel haalt hem in en Max moet er alles aan doen om zijn podium vast te houden. In de laatste vijf ronden van de Grote Prijs van China houden veel fans hun hart vast. Op het einde verremt hij zich waardoor Ricciardo wel heel dichtbij komt. Toch kwam Max, net voor zijn teamgenoot, over de finish. Max heeft is een geweldige race gereden waarin hij van de zestiende naar de derde plek (o)verstapte.