Ongepaste kleurplaat of toegankelijke les?

Stijn van Weegberg 7 apr 2017

Gisteren in het nieuws: een kleurboek bij Kruidvat, waar een afbeelding van Hitler in te zien is, wordt verwijderd uit de schappen na een klacht op Facebook.
Enkele tijd geleden in het nieuws: de nieuwe generatie weet steeds minder goed wat de Holocaust is én waar de Tweede Wereldoorlog überhaupt om ging. Laat staan wanneer deze eigenlijk plaats vond.

Oorzaak, gevolg. Zo simpel is het. De kleurplaat van Hitler in het boek past perfect bij het thema van het boek, namelijk historische figuren. In datzelfde kleurboek is het voor kinderen ook mogelijk om Albert Einstein, Nelson Mandela en Abraham Lincoln in te kleuren. Toegegeven, dat Hitler afgebeeld staat mét Hitlergroet en Swastika gaat misschien wel te ver. Toch worden de kleurboeken uit de schappen gehaald, terwijl zoiets de ideale manier is om kinderen alvast iets te leren over de Tweede Wereldoorlog. Geen geweld, geen Holocaust, geen gaskamers, maar wél een van de hoofdfiguren uit die tijd. Vrij toegankelijk dus.

Waarom dan toch de ophef? Ten eerste heeft Kruidvat het artikel binnen een dag uit de schappen gehaald nadat iemand een foto van de ingekleurde(!) Hitler op de Facebook van Kruidvat had geplaatst, wat op mij overkomt als een overhaaste reactie van Kruidvat. Daarnaast zijn er altijd ouders die zich zorgen maken om dit soort versimpelingen van de realiteit. Zij zien geen kleurplaat van Hitler, maar de gehele Tweede Wereldoorlog en denken dat hun lieve, onschuldige Liesje of Daantje nog te jong is om hier mee in aanraking te komen. Maar aanraking staat niet gelijk aan onderdompeling, en dus is het juist goed om je kind hier al kennis mee te laten maken en ze hierover te vertellen. Zelf ben ik hier ook al vroeg mee in aanraking gekomen, omdat mijn familie deels Joods is. Ik geloof zelf graag dat ik het er toch ook echt prima van af heb gebracht, en niet getraumatiseerd ben door zoiets op jonge leeftijd te horen te krijgen. Denk dan niet aan: “Hitler was een antisemitische, nationaalsocialist die verantwoordelijk is voor de dood van zes miljoen Joden”, maar eerder aan “Hitler is één van de slechtste personen ter wereld, en heeft tijdens de oorlog verschrikkelijke dingen gedaan.” Vertel het dus meer alsof het een slechterik uit een kinderboek is, dat kunnen kinderen immers ook aan.

Eigenlijk valt zo’n kleurplaat dus toch wel mee, voor ouder én voor kind.