Ondernemen kan ook in loondienst

Martine@theoffice 13 apr 2017

Het lijkt vandaag de dag wel alsof je een sukkel bent als je niet onderneemt. Als je ‘gewoon’ een baan hebt en voor een baas werkt. Als je social media tijdlijnen niet vol staan met ‘follow your heart’ en ‘live your dream’.

Ik zal de laatste zijn die zal zeggen niet in het principe van ‘follow your heart’ te geloven, maar ik weet uit ervaring ook dat ondernemen keihard werken is en niet altijd de rozengeur en maneschijn die tijdlijnen wel eens doen geloven.

Ik geloof dat het niet per definitie gaat om ondernemen wat je gelukkig maakt, maar dat ondernemend zijn je gelukkig kan maken; vrijheid nastreven, keuzes maken, in beweging blijven, een pro-actieve houding én weten waarom je doet wat je doet.

Ondernemen kan dus volgens mij ook heel goed in loondienst. Ik heb 10 tips voor je om ondernemend te zijn in je werk, zodat je het gevoel van vrijheid en ondernemerschap ook in je baan kunt creëeren:

1. Stel doelen
Doelen stellen is belangrijk om te weten waarom je dingen doet, om focus te behouden en in flow te komen. Stel jezelf elke dag een duidelijk doel.

2. Informatie die je niet krijgt, kun je ook halen
Niet is zo makkelijk als schoppen tegen iets wat er niet is. ‘Ik wist het niet’ of ‘dat is me niet verteld’ is geen excuus.

3. Leer elke dag iets nieuws
Daag jezelf en je collega’s uit om continu te blijven verbeteren. Elke dag iets nieuws te leren.

4. Verbind met collega’s
Weet wie de mensen om je heen zijn, wat ze drijft, wat hun verhalen, dromen en doelen zijn. Geef ze aandacht, oprechte aandacht.

5. Help anderen en durf hulp te vragen
Durf je kwetsbaar op te stellen, want dan durven je collega’s dat ook. En de deuren naar oplossingen gaan als vanzelf open.

6. Vind jouw manier binnen de gegeven kaders
Je hebt nu eenmaal te dealen met vaste kaders binnen je baan, maar er is ook ruimte. Altijd.

7. Ga het gesprek aan
Als jij duidelijk hebt hoe jij het beste presteert en dat ook onderbouwd kunt overbrengen, kijk dan samen met je manager welke mogelijkheden er wél zijn.

8. Respecteer jezelf en je grenzen
Geef aan wat je kunt en ook wat je niet kunt. Maak een bewuste keuze als er iets op je bord komt; moet ik dit nu doen?

9. Wees dankbaar
Voor alles wat er is. Voor je baan, voor je salaris, voor de kansen die je geboden worden, zelfs voor de koffie :-).

10. Maak krachtige keuzes
Als je merkt dat je tegen grenzen aanloopt, of je in een cultuur beweegt waar je niet blij van wordt, maak dan je keuzes!

Ik wens je heel veel werkgeluk!