Er bestaat geen wondermiddel
Misschien is het je nog nooit opgevallen, maar de wereld zit vol met niet afgestudeerde psychologen. Althans, daar lijkt het soms wel op. Tegenwoordig kun je bijna niemand een verhaal vertellen zonder dat je ongevraagd advies krijgt. Ik hoor om me heen vaak dat mensen bang zijn om verkeerd over te komen door op een verhaal met “oh, dat heb ik ook!” te reageren. Nou lieve mensen, ik heb nog liever een “oh, dat heb ik ook!” dan een “misschien moet je meer vitamine C nemen” of een “yoga… ga eens yoga proberen”.
Het begon allemaal een paar maanden geleden. Zoals vele Nederlanders kreeg ik na mijn eerste stempel ‘angststoornis’, mijn tweede stempel ‘depressie’. Mensen denken bij het woord depressie aan de meest random dingen. Wat vergeten wordt, is dat depressie een overkoepelend woord is voor mensen die problemen ervaren en daardoor niet goed in hun vel zitten. Nou moet je als depressief persoon wel voldoen aan tenminste vier van de negen symptomen, anders zit je inderdaad ‘gewoon’ niet lekker in je vel.
In november besloot ik antidepressivum te proberen. Een moeilijke stap. Ik wilde er zelf uit komen, zonder medicatie. Rondom depressie en antidepressivum hangt een groot taboe. Voor mij maakte dat het extra lastig om over mijn situatie te praten. In het begin voelde het alsof ik me aanstelde en ervaarde ik een vorm van schaamte. Tegenwoordig vertel ik wel dat ik medicatie slik, omdat ik mij er eigenlijk niet voor hoef te schamen. Helaas krijg ik vaak negatieve reacties op het gebruik van medicatie. De meest gegeven reactie is: “tegenwoordig geven psychologen dat zo makkelijk”. Een reactie als dit bevestigt mijn gevoel.
Gelukkig kan ik de reacties nu wel van mij af zetten. Ik vraag me alleen af waarom mensen überhaupt een oordeel over depressies en medicatie geven, zonder daar zelf voor gestudeerd te hebben. Hebben zij soms hetzelfde meegemaakt? Daarnaast blijft het vaak niet bij een oordeel. Meestal komt er een ongevraagd advies achteraan. Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen depressies. Wees eens wat liever voor elkaar. Dat zou al een hoop verschil maken. Oordeel niet te snel, niks zeggen en alleen luisteren is vaak genoeg!