EIEREN ZIJN GEZOND

EIEREN ZIJN GEZOND!

Een ei hoort erbij tenminste dat zeggen ze, en dat is ook zo! Mensen blijven beweren dat je bijna of helemaal geen eieren mag eten in verband met je gezondheid. Eieren kunnen de bacterie salmonella bij zich dragen, van salmonella kan je hoge koorts buikpijn en hoofdpijn krijgen. Maar als je een ei hard kookt of gewoon normaal bakt dood je sowieso alle salmonella bacteriën. Daarnaast helpen eieren zeer goed tegen oogziektes tot een bepaalde leeftijd. Een ei behoudt heel veel vitaminen vooral vitamine b12 en d. Een beschilderd ei kan je gewoon eten tenzij je erdoorheen bent gegaan en de verf in het ei wit of geel is beland dan is het niet zo verstandig om het nog op te eten aangezien verf giftig is en ook niet heel erg lekker smaakt in je mond. Je kan altijd nog testen of een ei goed of te oud is door hem in KOUD water te laten drijven, als hij zinkt is hij perfect, als hij een beetje drijft is hij goed en als hij bijna meer dan de helft boven is is hij te oud en moet je het ei toch echt weggooien hoe lekker je het ook vindt. Ei is een zeer goede eiwitbron. Eieren zijn, op wei na, de meest volwaardige eiwitbron die we ons kunnen wensen. Een ei bevat alle aminozuren die we dagelijks nodig hebben. Een andere naam voor eiwit is proteïne wat ‘eerste/belangrijkste’ betekent. En dat is precies wat eiwit is voor ons lichaam: het belangrijkste. Het is onze bouwsteen. Vergelijk het maar met de bakstenen van een huis. Zonder bakstenen geen huis. Eieren van loslopende kippen bevatten deels Omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn sterk ondervertegenwoordigd in ons voedingspatroon, maar zijn zeer belangrijk voor onze totale gezondheid. Zelfs als je dagelijks een eitje zou eten, heeft dit geen nadelig effect op je cholesterolwaarden. Tenminste als je eieren van loslopende- / buitenkippen eet. Sterker nog, door de hoeveelheid lecithine, vitamine B12 en de stof betaïne heeft het juist een gunstig effect, zeker als er hoge homocysteïne waardes aanwezig zijn. Ook al zijn we bang gemaakt voor een eitje, veel onderzoeken wijzen uit dat een ei niet de boosdoener is van te hoog cholesterol. Zeker niet als je eieren van loslopende kippen eet. Bovendien maakt de lever (die verantwoordelijk is voor 40% van de cholesterolaanmaak) minder cholesterol aan als cholesterol gewoon in de voeding aanwezig is.
Daan Visser 3AC Minkema College