De kleine initiatieven die het toch maar doen..

Koos de Boed 18 apr 2017

Ongeveer 250.000 jongeren, in de leeftijd van dertien tot achttien jaar, hebben psychische problemen.
(Bron: Cross Over – 2012)
Veel jongeren hebben emotionele problemen. Zo blijkt uit eerder onderzoek van de NJR dat ruim een derde van de Nederlandse jongeren slaapproblemen of last van stress heeft. De kans bestaat dat emotionele problemen bij jongeren leiden tot psychische problemen, zoals depressie.
(Bron: Fonds Psychische Gezondheid – 2013)
Minimaal 3000 jongeren met ernstige psychische problemen per jaar.
(Bron: GGZnieuws.nl – 2015)

Zomaar wat koppen van artikelen over jongeren en psychische problemen. In 2012 zijn er volgens het artikel ongeveer 250.000 jongeren die te maken hebben met psychische problemen. In 2015 verschijnt er op de website van GGZnieuws een artikel waarin aangegeven wordt dat er per jaar ongeveer 3000 jongeren bijkomen. In dit artikel wordt vermeld dat ongeveer 1 op de 5 jongeren voor hun 19e al eens te maken heeft gehad met psychische kwetsbaarheden. Dat zijn er volgens mij heel veel.

En waar staan we nu? Is er wat aan gedaan om het probleem op te lossen?

Nee, dus. Er zijn her en der dappere strijders die zich inzetten voor deze steeds groter groeiende groep jongeren, maar makkelijk wordt het ze niet gemaakt. Mindyoung zet zich hiervoor in, in samenwerking met Sanne Kooiman (To My Loved Ones). Verder zijn het voornamelijk kleine initiatieven die het moeten, willen en gaan doen. Ondanks de vaak moeizaam tot stand te brengen samenwerking of financiering. Het zijn diehards, die dit doen vanuit passie. Voor deze mensen heb ik dan ook altijd groot respect en zij zijn voor mij een bron van inspiratie en motivatie.

Ik heb het dan over mensen zoals Romy Slagboom van stichting TeGek! die in Leerdam druk en succesvol aan de weg timmert. En over Nicole Hoeymans die Hersteltrainingen voor jongeren ontwikkeld heeft voor het Jongerenpunt van GGZE (Eindhoven). Ik vind het kanjers en hoop dat zij een goed voorbeeld voor velen zijn.

Ook de Stichting Herstelproces is begonnen met een project gericht op jongeren in de leeftijd 15 – 20 jaar. Was het de bedoeling om klein te beginnen, 1 groep in Hoogeveen, nu gaan ze beginnen met 3 groepen door heel Nederland. Ik hoop dat dit initiatief net zo succesvol wordt als de al eerdergenoemde initiatieven. Al blijft het jammer dat het nodig is.

Mijn droom is het om al die kleine eilandjes met elkaar te verbinden, samenwerking om elkaar te ondersteunen en te te versterken. Samen staan we sterker.