Dansen rond de pensioenpot van 1400 miljard euro!
Pensioenbaas Arthur van der Wal van Nationale Nederlanden danst mee. “De huidige tijd past bij een pensioen in de vorm van ‘eigen potjes’. Je kunt alles bij het oude laten, maar denk aan trends die op het huidige stelsel inbeuken”, aldus deze pensioenbaas. ‘Eigen potje’, ‘individuele rekening’, ‘persoonlijke rekening’, allemaal benamingen voor het zelfde doel: winstmaximalisatie. Op de vraag of NN van de stelselhervorming gaat profiteren (!) zegt de NN-pensioenbaas: “dat ligt er ook aan wat er met verplichtstelling en de doorsneepremie (!) gaat gebeuren.”
Regering, banken en levensverzekeraars hebben het allemaal gemunt op ons uitgesteld loon. Bloemlezing: Rutte wil toe naar ‘individueel pensioenpotje’, zie ‘Plan Rutte’, 18 oktober 2016) , Kleinsma inde 1,5 miljard extra belasting door de pensioenpremies te verlagen; zie ‘Jongeren en pensioengelden, 31 januari 2017; Kroonlid Barbara Baarsma wil graag dat de fondsen in waarloze hypotheken investeren; zij is tevens directeur Rabobank welke bank bekend is van sjoemelen met de Libor rente; zie ‘Gevaarlijke cocktail regeringsadviesorgaan en bank’, 19 september 2016; AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven moet toezicht houden, maar pleit [haar taak?] voor ‘een persoonlijke rekening’, zie ‘AMF wil over pensioenfondsen de baas spelen!’, 24 juni 2016.
Pensioenbazin ABP Corien Wortmann, oud CDA Europarlementariër, tevens commissaris bij Aegon, presteerde het zelfs in haar voorjaars up to date ‘het eigen pensioenpotje’ als vaststaand feit te presenteren (zie ‘Pensioenfondsen moeten in hypotheken beleggen?!’, 20 maart 2017)! Uit het politieke leven meegenomen: plannen als vaststaande feiten presenteren dan wordt het plan vanzelf een feit. Laakbaar.
“We praten er al jaren over en er is breed draagvlak voor dat er wat moet gebeuren”, zegt van der Wal van NN. “Dan is hij niet goed geïnformeerd”, stelt mr. Cees Freeke. “De pensioendeelnemers en pensioenfondsen willen dit niet, behalve als hij een breed draagvlak bij regering, banken en levensverzekeraars, bedoelt.
Als de vos de passie preekt, boer, pas op je kippen. Door de woekerpolissen weten we hoe onbetrouwbaar levensverzekeraars zijn. Ze hebben hun leven niet gebeterd. Als log lichaam procederen ze door en het individu gaat er aan onderdoor. ‘Meer inzicht.’ ‘Dichter bij de klant.’ ’Met de pensioenpot hypotheek af te lossen.’ Allemaal kletskoek om via stelselwijziging onze potten voor andere doelen te gebruiken!