Buitenlands inzicht gevraagd

Het Nederlands elftal bevindt zich in drijfzand en er is op dit moment niemand die ze eruit kan halen. De KNVB wees Danny Blind aan, maar die kreeg het niet voor elkaar om in Sofia van Bulgarije te winnen op weg naar het WK van 2018. Er werd kansloos met 2-0 verloren. Het Nederlands elftal zakte verder en verder weg. Ze hebben nu zelfs een historisch dieptepunt bereikt: 32e op de FIFA-wereldranglijst. Tijd voor verandering dus. Maar wat blijkt nu? De KNVB wil een buitenlandse bondscoach binnenhalen, inderdaad, een buitenlandse! Hoe komen ze daar nou weer bij?
De KNVB verklaarde het volgende: buurland België had na het teleurstellend verlopen EK bondscoach Marc Wilmots ontslagen en was van plan over de grens heen te kijken. De geïnteresseerde trainers moesten zich melden in Brussel. De interesse was enorm. Trainers uit Duitsland, Frankrijk en Italië stelden zich ter beschikking.
De KNVB wil dit natuurlijk ook, maar zo makkelijk als het ging bij België zal het bij Nederland niet gaan. Dit komt doordat België op dit moment 7e staat op de FIFA-wereldranglijst. Het zou geen schande zijn als België een paar plaatsen zou zakken. De nieuwe trainer mag dus hier en daar wat foutjes maken. Bij Nederland ligt dat helemaal anders. Het historisch dieptepunt is bereikt en nog verder zakken zou tot grote gevolgen kunnen leiden. Nederland moet dus omhoog, maar nog niemand heeft zich ter beschikking gesteld om Oranje te redden. Velen zijn van mening dat het Nederlands elftal geleid moet worden door iemand met een andere manier van kijken. De meesten denken dan aan een buitenlandse trainer, want ‘alle Nederlandse trainers zijn hetzelfde’. Pure onzin natuurlijk.
Louis van Gaal, de man die Oranje tot de halve finale leidde op het WK 2014, lijkt mij de beste trainer. Hij weet hoe alles werkt, komt uit Nederland en hij heeft naar mijn mening de beste kennis en ervaring om Oranje uit het drijfzand te trekken.

Maar als ik het door een andere bril bekijk:

Nederlandse trainers hebben de neiging om jonge talenten een kans te geven. Deze zijn onervaren en daardoor loop je een groot risico. Een te groot risico zelfs als je 32e op de FIFA-wereldranglijst staat. Het Nederlands elftal moet gered worden. Het liefst door iemand met een niet-Nederlands-blik op het voetbal. Ergens op de wereld moet die ene man toch te vinden zijn?

Jip Dückers