Boe tegen geknoei met koeien

Floor van der Werf 4 apr 2017

Ik hou van hamburgers. En van steak. Van gehaktballen, chipolataworstjes, teriyakireepjes, stoofvlees. Ik ben dus gek op koeien. Ik kan wel zeggen dat ik van zowel dode, als levende koeien houd. Koeien zijn naar mijn mening megaschattige dieren. Heb je die filmpjes weleens gezien waarop koeien na een lange, donkere winter voor het eerst weer het gras van het weiland onder hun voeten voelen? Op zulke momenten zijn het net de lompe, blije neefjes van paarden. Het lentedansje dat ze doen is zo leuk om te zien. Zou zo de slagroom worden gemaakt? Nee sorry, flauwe grap. Terug naar het punt dat ik wil maken: er wordt geknoeid met koeien. En dat vind ik veel minder leuk. Laat me het kort uitleggen.

Tot twee jaar geleden was er een maximum hoeveelheid aan liters melk die een boer per jaar mocht produceren (melkquotum). Er werd in Europa meer melk geproduceerd dan er werd gedronken, wat leidde tot een overschot en dit overschot moest via het quotum worden teruggedrongen. Klinkt logisch, al was deze hoeveelheid aan melk een gevolg van subsidies die de Europese Unie aan boeren verstrekte, wat in mijn ogen al best krom is allemaal. Maar goed, toen het quotum werd afgeschaft in 2015 hadden boeren dus weer de vrijheid om zoveel melk te produceren als ze wilden. Hierdoor zijn er de afgelopen twee jaar weer meer koeien bij gekomen. Die koeien laten veel scheten en poepen de hele dag door en de gassen die daarbij vrijkomen zijn slecht voor het milieu. Dus nu moeten we van de Europese Unie weer zo snel mogelijk van al die nieuwe koeien af! En dat gebeurt dus niet door die koeien nog even een fijn leven in een weiland te geven voor ze een hamburger worden. Het teveel aan koeien krijgt zonder pardon een enkeltje slachthuis. Vind ik zielig. De Europese Unie rommelt met vraag en aanbod, met produceren en inperken, met het milieu en met subsidies verstrekken en intrekken. Maar wordt hier nou echt vergeten dat het ook om levende wezens gaat? Ik hoop dat, voor de barbecues weer aangaan en het overschot aan hamburgers als kiloknallers in het vleesschap ligt, alle mensen een keer tofu zullen kopen, of zo’n laffe vegaburger. En daarna mag je gewoon weer je steak eten, of je gehaktballen. Het koeienleven van voor het slachthuis is ook wel wat waard toch ? Laten we met zijn allen hard ‘BOE’ roepen tegen dit beleid!