Alles voor een cijfer?!

Ooh ooh oohh! Wat heb ik een hekel aan cijfers. De onvoldoendes stromen binnen of het niets is. Ik spreek mijn mentor elke dag en steeds het zelfde verhaal. Doe is een beetje je best tijdens de toetsen! Op deze dag ben ik aan het denken geweest. Toetsen hè? Mijn mentor weet dat ik mijn best doe tijdens de les en mijn huiswerk altijd af heb. Waarom krijg je daar geen cijfer voor? Waarom blijven er onvoldoendes binnen stromen als het ook anders kan?

Cijfers doen iets met je. Ze geven je een goed gevoel of je krijgt er nachtmerries over. Bij mij is het tweede geval van toepassing. Kan nooit slapen en krijg een paniek aanval als ik in mijn klas chat hoor dat er weer een nieuw cijfer opstaat. Ik blijf maar zeuren en jullie steeds vertellen hoe stom cijfers zijn, maar er zitten ook goede kanten aan cijfers. De meeste kinderen uit mijn klas worden er blij en zelfverzekerd van. Ze voelen zich sterker dan ooit. Ze gedragen zich als goden. Augustus is er niks bij. De vormen samen een strijdkreet die ik eigenlijk niet hoef te horen.

Maar nu weer terug naar mijn verhaal. Cijfers zijn stom! Het ligt eraan of het een toets cijfer is. Voor spreekbeurten en werkstukken haal ik meestal een prima cijfer. Jammer genoeg is een werkstuk of presentatie cijfer maar 5% van je eindcijfer. Dat moet anders. Toetsen geven mij stress. Tijdens de toetsen kan ik me niet goed concentreren door de schuivende stoelen en tikkende pennen. Een toets uur is voor mij een uur afzien.

Na een paar weken praten met mijn mentor, kreeg ik iets te horen van mijn mentor en zelfs de directeur. Ik krijg van af nu niet alleen maar cijfers van toetsen, maar ook van huiswerk en hoe ik me gedraag tijdens de les. Ik sprong een gat in de lucht, wat ik al bijna een jaar lang niet meer had gedaan. Ik voelde me sterk, krachtig, een god. Mijn dag kon niet meer stuk. Ik ging nu elke dag met een goed gevoel naar school. Ik deed goed mijn best en dat beloonde ook. Mijn eerste cijfer (na ik te horen kreeg dat ik ook cijfers kreeg van huiswerk en gedrag) was een 8,6 voor Nederlands! Wat een vreugde!

Verwarde klasgenoten en trotse leraren waren het allemaal waard!