Zinloos

Zinloos

Ik was lekker een kopje chocomelk aan het drinken toen mijn moeder binnenkwam. ‘’Ik heb slecht nieuws’’, zei ze. ‘’Weet je nog dat artikel dat ik je gisteren liet zien?’’. Ik wist wat ze zou gaan vertellen. Mijn moeder begon namelijk op precies dezelfde manier toen ze kwam vertellen dat het nichtje van mijn vriend, die ik vaak zag, was overleden na een auto-ongeluk op de terugweg naar huis. Toevallig was het ook aan het eind van de krokusvakantie gebeurd.

In mijn hoofd spookten allerlei namen rond van mogelijke slachtoffers, maar hoe langer ik er aan dacht, hoe slechter ik me begon te voelen. Toen kwam mijn moeder ter zaken. ‘’De buurvrouw is overleden’’. Ik verbaasde me hoe snel een gezellige vakantiesfeer kan omslaan in een grafstemming. ‘’Neergestoken’’, zei ze, ‘’In het centrum van Utrecht’’.

Een dag eerder liet mijn moeder me al een artikel uit de krant zien, met de titel ‘’Vrouw uit Soest neergestoken in Utrecht’’. Ze kreeg het bericht doorgestuurd van een vriendin. In het artikel stond geen naam vermeld en ook de vriendin van mijn moeder wist nog niet over wie het ging.

Direct nadat het tot me was doorgedrongen dat het artikel, wat me eerst zo weinig deed, over mijn eigen buurvrouw ging, begon ik me allerlei dingen af te vragen. ‘’Wie steekt in hemelsnaam een vrouw dood, een echtgenote, een moeder van 2 kleine kinderen?’’, ‘’Hoe moeten die kinderen verder leven zonder hun moeder?’’, maar vooral, ‘’Waarom?’’

Zinloos. Dat is het enige wat er in mijn hoofd opkwam. Op de verkeerde plek en om de verkeerde tijd kan je door een gek dus overal in Nederland je leven kosten. Ik ga niet eens woorden vuil maken aan de actie van de gek die mijn buurvrouw heeft doodgestoken, maar ik wil dat deze man het volgende goed in zijn oren knoopt: Door u ben ik mijn buurvrouw kwijt, door u durven mensen niet zomaar ’s avonds de straat op en door u moeten 2 onschuldige kinderen, die nauwelijks kunnen bevatten wat er precies met hun moeder is gebeurd, opgroeien zonder hun moeder.

En deze punten zijn niet alleen gericht aan de dader van deze moord, maar aan alle mensen die het op een punt in hun leven ook in hun hoofd krijgen om zomaar iemand te vermoorden, zonder er bij na te denken. Zinloos…