Zijn jullie het vergeten?

Wendela Umbgrove 7 mrt 2017

Verschillende kleuren. Verschillende vormen. Verschillende manieren waarop. Dat is een basis die ieder kind wel kent. De ene keer kleur je met geel, dan eens met blauw, en rood staat er ook nog mooi bij. Hier mag een cirkeltje, in de hoek een ster, en in het midden past nog een kleine hartje. Simpel, toch?
Maar waarom is het later in het leven dan zo moeilijk om deze mengeling te accepteren? Waarom is het voor volwassenen dan zo lastig om er vrede mee te sluiten? Ik hoor de jeugd niet klagen over hoofddoeken. Ik hoor de jeugd geen standpunten tegen vluchtelingen of buitenlanders innemen. Ik hoor ze niet klagen over dingen ‘anders’ zijn. Ik zit hier al een tijdje mee, en ik denk dat ik mijn eigen vraag eindelijk kan beantwoorden.
Ze zijn bang. Ze zijn bang voor wat ze niet kennen. Dat is begrijpelijk. Toch? Nee. Het is niet begrijpelijk. Van kleins af aan leren we om nieuwe vrienden te maken. Om te delen. Om te helpen. Om er voor anderen te zijn. Los van hun uiterlijk, afkomst en geloof. Waarschijnlijk denk je nu iets in de richting van ‘Ja, dat is vanzelfsprekend.’, en dat is het ook, voor kinderen. Maar als je kijkt naar de meeste volwassenen is het misschien toch niet meer zo evident. Zijn ze vergeten dat ook zij, toen ze jong waren, alle kleuren en vormen gelijk behandelden? Zijn ze vergeten dat ook zij hun eigen kinderen leren om dat te doen? Zijn jullie het vergeten? Of willen jullie het niet onthouden?

Angst voor het onbekende. Soms is het gezond, maar gebruik ook eens je verstand. Zouden we jongeren leren om dingen te doen die slecht zijn? Zouden we onze kinderen ertoe aansporen om gevaarlijke of enge gewoontes te hebben? Nee. Dat doen we niet. Dus het is niet slecht, eng of negatief om nieuwe culturen, mensen en gewoontes te leren kennen. Het is goed. Door op verschillende manieren en vanuit verschillende achtergronden samen naar een probleem te kijken, is de oplossing vaak beter en sterker dan als er vanuit een kant wordt gekeken. En is dat niet wat we willen? Een goede en sterke samenleving?
Het zal moeilijk lijken, maar zet gewoon een keer je angst aan de kant. Leer. Herinner je aan vroeger. Je kon het toen, je kan het ook nu. Wees een voorbeeld voor ons, geen hypocriet.