Zeg eens A…

oscar1970 20 mrt 2017

Ooit was het leven simpel. Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen, in die volgorde. Trouwen in de kerk, geen seks voor het huwelijk. En dat allemaal vóór je dertigste. Inmiddels is dit beeld behoorlijk veranderd. Samenwonen, alleen voor de wet trouwen, moeder op je vijftigste, homo, bi, metro, trans, a…

A?

Inderdaad, die letter die zich laat gebruiken voor mensen die niet sociaal zijn, kun je ook gebruiken voor mensen die zich niet bezighouden met seks. Wanneer ik vertel dat ik een van hen ben, krijg ik vaak labeltjes opgeplakt in de trant van ongelukkig, ziek, onfatsoenlijk, oninteressant, huismus, buzzkiller, probleemgeval. Vorig jaar las ik nog dat aan het acroniem LHBT ook de A moet worden toegevoegd. Alsof ik eerst uit een of andere kast moet komen.

Om te beginnen: “de aseksueel” bestaat niet. Er zijn tal van redenen waarom mensen hoegenaamd niet aan geslachtsgemeenschap doen. Slachtoffer van seksueel misbruik. Onwetendheid. Een angstcomplex. Traumatische ervaringen. Ongevoeligheid. Desinteresse. Of misschien een mix van deze redenen. Zelf heb ik ook de nodige ellende meegemaakt. Op een gegeven moment was zelfs erover praten niet leuk meer. Ik vraag me af of ik het wel ooit leuk heb gevonden. Oscar, wanneer ga je nou eindelijk eens aan de vrouw? Er bestaat ook zoiets als sekszorg, hoor! Probeer nou eens een keer Tinder! Ik werd letterlijk ziek van dat gezeur, was er helemaal klaar mee.

Gaandeweg raakte ik er steeds sterker van overtuigd dat er zonder seks nog zoveel in het leven overblijft om te waarderen. Dat gewone aanraking net zoveel voor een mens kan doen als intieme aanraking. Een glimlach cadeau doen en er vervolgens een terugkrijgen. Sinds ik die stap heb gezet, heb ik me nog nooit zo gelukkig, gezond en 100% mijzelf gevoeld. En ja, soms betekent dat ook “carnaval voor de zintuigen”, bijvoorbeeld tijdens een tantrische dans. Misschien komt het tot een herdefinitie van seks. Want het is zoveel meer dan alleen maar die slaapkamersport. Waarmee ik overigens niet zeg dat je daar geen plezier aan mag hebben.

En ja, misschien kom ik een keer uit de kast, en kruip vervolgens in jouw kast, in de vorm van een boek. Want deze column is te kort om alles te vertellen. Maar wie weet heb ik jou nu op het idee gebracht om eens over aseksualiteit te praten, in plaats van allerlei labeltjes op mensen te plakken. Ze zeggen weleens: wie A zegt, moet B zeggen. Maar je kunt pas B zeggen, nadat je eerst A hebt gezegd.