vol-wassen

Ronald van der Drift 6 mrt 2017

Terwijl ze de trap afdaalde volgde haar stemming dezelfde neergaande beweging. Ze hoopte tegen beter weten in op een opgeruimde keuken en verwachtte op basis van ervaring dat het nog steeds een puinhoop zou zijn. Hij wenste dat zij afstand zou doen van haar eis dat alles afgerond dient te zijn. Het afhandelen van de afwas deed hij liever net voor het naar bed gaan. Na een dag hard werken wilde hij niets liever dan eindelijk ‘tijd voor zichzelf’. Wanneer zijn vrouw eens zou ophouden met zeuren was er geen vuiltje aan de lucht. Als hij de laatste hand zou leggen aan de troep in de keuken zou alles voltooid zijn. Het afwikkelen van deze eenvoudige taak zou een einde geven aan onze eindeloze strijd. Hoe kreeg hij het toch steeds voor elkaar om rust in ons huis te verstoren.

Conflicten verstoren onze innerlijke vrede en daarom wensen wij er in het algemeen zo spoedig mogelijk van af te zijn. Verschillen van inzicht bekwaam afhandelen is zeker geen wassen neus en vereist de nodige bekwaamheid. De theedoek in de ring te gooien en iemand flink te oren te wassen zijn favorieten spelletjes van het ego. De onvoldoende tot wasdom gekomen individu ziet zichzelf per definitie als redelijk. Verongelijkt is hij van mening dat ander de situatie nodeloos ingewikkeld maakt en niet van ophouden weet. Er ontstaat een impasse omdat de ander dezelfde mening is toegedaan zodat de vreugdevolle glans in de relatie langzaam maar zeker afneemt. Omdat een meningsverschil nooit wordt opgelost op het ik niveau is er een meer verheven blik noodzakelijk. De meeromvattende visie van de liefde maakt aan het aan het vasthoudende ‘ik’ een einde. Dat is wel even slikken voor het ego alvorens hij oplost.

De vaat accepteerde geen tabletten meer toen het echtpaar volwassen met conflicten wist om te gaan. Ze hadden geen enkel weerwoord en gingen samen spetterend aan de slag.